Vyměnit hliníkovou elektroinstalaci z roku 1975 nebo neměnit?
Lubomír Jindra:
Citace: Kvita Ladislav 30.08.2010, 21:24
Jen tak čistě teoreticky: tím kabelem CYKY 3x1,5 by se nechal připojit i celý elektrický sporák, pokud ho i s kabelem zakopete do velmi vlhké černé země s měrným tepelným odporem 0,4 K.m/W o teplotě max. 10°C.
Zatížitelnost těchto kabelů je 41,5 A. Nechá se tím hezky ušetřit.
Čistě prakticky ovšem takový kabel bude při takovém zatížení v té chladivé zemině trošku topit, takže než uvaříte vodu na sporáku, bude to trvat o to déle. Nechá se tím hezky prodělat na platbách za energii. Pokud to ovšem není v plánu jako součást podlahového vytápění :D
Kvita Ladislav:
Jen jsem napsal, co píše SICHR.
Lubomír Jindra:
ok, legrace :)
Kvita Ladislav:
Jasně. Když už jsme se tak rozhovořili, zeptám se vás: používáte jističe 13 A? Nepadla tu o nich ani zmínka, letos na školení RT nám bylo sdělováno jako novinka, že jsou tyto jističe v ČR v prodeji. Já je už nějaký ten rok instaluji právě na kabely CYKY 3x1,5, pokud to vychází vzhledem k uložení.
Jan Alin:
Citace: Kvita Ladislav 30.08.2010, 22:27
používáte jističe 13 A?
Nepoužívám a jejich použití považuji to pouze jako nouzové řešení, jako zákazník chci mít možnost odebírat ze 16A zásuvky 16A, u nové věci bych vás s tím vyhodil.
Citace: Kvita Ladislav 30.08.2010, 22:27
Já je už nějaký ten rok instaluji právě na kabely CYKY 3x1,5, pokud to vychází vzhledem k uložení.
Pokud je to k zásuvkám pro osvětlení tak nic proti, pokud to děláte i pro zásuvku pro rychlovarnou konvici nebo myčku tak jednou zapláčete.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana