Poradíte mi specifika elektroinstalace v nemocnicích?

(1/5) > >>

Standahammer:
Provádíme elektroinstala ci v jedné nemocnici a při studiu předpisů jsem v minulosti našel nějaké upozornění na instalace právě v nemocnicích jako vysokou selektivitu jističů a podobně.
Instalujeme například ochranné vodiče CU průřezu 6 mm do 68-vých krabic nepřerušené až do rozvaděče a v trubce, všude v ordinacích a pracovnách sester jsou světla systém tlačítka - stykač. Jistě to má svoje opodstatnění, o němž se pouze domnívám, k čemu má sloužit.
Ve firmě takové věci nikoho moc nezajímají.
Může mi někdo zkušený udělat v tomto jasno?

František Šohajda:
Citace

Provádíme elektroinstala ci v jedné nemocnici a při studiu předpisů jsem v minulosti našel nějaké upozornění na instalace právě v nemocnicích jako vysokou selektivitu jističů a podobně.

A co na to říká projekt?

Tlačítko-stykač u osvětlení v ordinacích a sesternách je maximálně nevhodné!
PS: Dobrý projekt do zdravotnictví je běh na dlouhé míle.Ze zkušennosti vím,že to každý projektant nezvládne!

jbb:
Co je špatného na systému "tlačítko-stykač"? Tedy krom ceny...
Nejsa elektrikář, ale pouhý uživatel a okukovatel těchto systémů, spíš bych jmenoval větší množství zásuvkových okruhů, odlišení podle barvy, okruh zásobovaný od DA, případně dokonce "nepřetržité okruhy",  kdy do náběhu DA to jistí UPS.
Obecně při projektu bych pak vypíchl nutnost přemýšlet o nepřetžitém osvětlení (nemá smysl, aby se ve dvě ráno svítilo jako ve dne, ale nesmí se tam nikdo přerazit),  pokud potřebuju na pacienta dobře vidět, hodí se i světlo plynule regulovatelné.
No a pak přijde tvrdá praxe, to takhle někdo na JIPku přivleče třeba Sono, píchne ho do zdi, ozve se rána a vylítne  vše, co má jističe. V tu chvíli se zjistí, že některé elektrické mašiny nemají už vůbec funkční vlastní baterky a ihned je na place veselo jak při bombardování Drážďan...

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: jbb  19.08.2010, 12:16

No a pak přijde tvrdá praxe, to takhle někdo na JIPku přivleče třeba Sono, píchne ho do zdi, ozve se rána a vylítne  vše, co má jističe. V tu chvíli se zjistí, že některé elektrické mašiny nemají už vůbec funkční vlastní baterky a ihned je na place veselo jak při bombardování Drážďan...

Stačí, když navrhnete instalaci v souladu s ČSN 33 2140 a nemusíte se zamýšlet nad tím, které světlo má jak svítit a jak funguje JIP. K vámi popisované katastrofě pak nemůže dojít.

jbb:
Věřím, že ta JIPka taky měla vše "papírově vpořádku". Naštěstí bych nepsal o katastrofě (to je v mých očích, pokud by to vyústilo v mrtvoly),  spíš o průseru, který se musí řešit.
Jinak norma je hezká věc, ale úplně bych nezapomínal i na uživatele - měli by mít možnost si k tomu říci své.
P.S. Ono udělat něco stoprocentně blbuvzdorného nejde... To si takhle sanitář řádně namaže ruce indulónou, pak jde měnit bombu s kyslíkem, ozve se rána a sanitář se velmi diví, že leží tři metry daleko a nic si nepamatuje... :-D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana