Jak provést uzemnění a pospojování u staršího objektu?

(1/3) > >>

Marek Lukavský:
Dotaz ohledně uzemnění/pospojování u staršího RD, kde se provádí totální rekonstrukce elektro rozvodů.
Objekt nemá hromosvod ani HOP, v 50tých letech byl přiveden plyn, ovšem žádný zemnící bod/svorka nikde není.

Aktuálně mám proveden nový svod z nástřešáku, přívod k eleměr. rozvaděči dle požadavků ČEZ, z něj je pak proveden přívod k hlavnímu rozvaděči v domě.
Má otázka zní, co dál, kam např. připojit doplňující ochranné pospojování koupelny, kam uzemnit plyn, kam uzemnit bod rozdělení PEN na PE+N, který bude v hlavním rozvaděči?
Nevíte někdo, jak se toto u starších objektů řeší?

#106#

Jaroslav Hasala:
Záleží na situaci v místě, je otázkou co bude možné rozkopat ...  :)

Pokud to situace umožní, nejlépe by bylo obehnat celý objekt kolem dokola zemnící páskou a z ní potom udělat vývody pro hromosvody a pro další věci (HOP).

Marek Lukavský:
Citace: Jaroslav Hasala  10.08.2010, 21:16

Záleží na situaci v místě, je otázkou co bude možné rozkopat ...  :)

Pokud to situace umožní, nejlépe by bylo obehnat celý objekt kolem dokola zemnící páskou a z ní potom udělat vývody pro hromosvody a pro další věci (HOP).

No, toho kopání jsem se práve bál a chtěl se mu, pokud možno, vyhnout :(  Další háček je v tom, že je to řadovka a stojí na hranici pozemku města, tedy ani nemohu celý objekt obehnat zemnící páskou, v podstatě je reálné pásku položit jen ze zadni strany objektu, s velkými obtížemi i z jedné boční, kde je průjezd (musel by se rozkopat betonový podklad). Myslel jsem si, jestli by nebylo řešení vytvořit "pouze" zemnící bod (zemnící tyč atp.) a k němu to všechno přivést? Další věc je ten hromosvod, ani v projektu na rekonstrukci objektu není navržen, objekt je v zástavbě, pouze patrový, zřejmě tedy nebyl nutný.

Radek Červený:
To je stále stejná písnička stále dokola. Nikdo z diskutujících nezná konkrétní místní podmínky a tazatel nezná žádného projektanta, který mu zpracuje konkrétní návrh dle místních možností a požadavků stavebníka. Přesto si nechá návrh udělat v internetové diskuzi, aniž by řešil, že zemnič a pospojování je jednou z nejdůležitější ch součástí domu, i když není vidět.
To už chce pořádnou kuráž  (doh)
Oslovte projektanta, aby vám navrhl zemnící soustavu a hlavní ochranné pospojování, těch pár tisícikorun vám za výsledek a klid bude stát  ;)

Miroslav Minařík:
Citace: Radek Červený  11.08.2010, 07:05

Nikdo z diskutujících nezná konkrétní místní podmínky ...

Přesně tak, odborník přijde na místo, zhodnotí situaci za pár minut. Tady se budou vysilovat mnozí variantami. A za měsíc se tu objeví znovu stejný dotaz.

Příměr:
Bolí mě hlava, co mám dělat? Mám si vzít Paralen?
Ne, běž k doktorovi, zjistí proč tě bolí hlava.
To bych tam musel jít, čekat a platit poplatek. Vezmu si raději ten Paralen.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana