Je možné mít po zásahu el. proudem popáleniny 3. stupně a přežít?
Pavel Stránský 111:
Taky jsem to včera četl myslím, že je to opravdu nesmysl! Nějaký informační šum!!
Radek Červený:
To je tak, když se sejdou tři různé faktory.
1- Novinky, žumpa nedozírných rozměrů provozovaná na úrovni bulváru týmem dobrovolných amatérů
2- "Vyhlášená" polská kvalita a smysl pro preciznost a zodpovědnost
3- Okurková sezóna žurnalistů
Když se na to podívám po stránce odborné, i kdyby na plot bylo třeba i záměrně připojených "tvrdých" 230V, tak už uložení kovové konstrukce plotu ve stavební konstrukci musí mít nějaký svod o dejme tomu mizerné hodnotě zemního odporu.
Při doteku rukou tohoto plotu se potenciál začne dělit mezi onen zemní odpor a odpor lidského těla a vydá se cestou menšího odporu. Zde pak záleží na mnoha okolnostech, konstrukci plotu, odporu těla konkrétního jedince, počasí, vlhkosti, obuvi, druhu dlažby, atd.
Každopádně v tomto článku je velmi málo informací na to, abychom rozsekli, zda to možné je či nikoliv. Každopádně jsem přesvědčen, že popsané následky jsou přinejmenším přehnané.
Jiří Schwarz:
Krátce před tím byla na Novinkách ještě větší "perla"
Chlapec chtěl svojí milé zazpívat, kamarádi mu pomohli připravit aparaturu a když zpíval do mikrofonu, dostal zásah elektrickým proudem (a bohužel nepřežil)
(Maďarsko)
Nejsmutnější je, že nejvíc hlasů jako "kvalitní názor" dostal příspěvek, kde autor tvrdil, že to musel být elektronkový zesilovač, protože tam je velký proud a proto tam vzniká velké napětí, které se nějak dostalo do mikrofonu!!
Blesk nebo Respekt je jasný bulvár.
Novinky se snaží vypadat seriozně, ale občas se jim objeví takový nesmysl, že je to horší než v bulváru a je to o to nebezpečnější, že je mnoho lidí za bulvár nepovažuje a věří jim!!
(a když napíšete pravdivou kritiku, "moderátor" vám dá BAN)
Jaroslav Hasala:
No tak zrovna to s tím mikrofonem není nic tak neobvyklého, už jsem to několikrát viděl různé amatérské (nebo amatérsky upravované) konstrukce, kde opravdu šlo o život.
Souvisí to hlavně s tím, že na nějaké profesionální řešení obvykle nejsou peníze, takže přichází na řadu bastl. Dokud se někomu něco nestane, tak to nikdo neřeší ...
Poměrně oblíbené je také odpojování PE vodiče, kvůli brumům. V kombinaci s amatérsky provedenou elektroinstala cí je to velmi nebezpečné, to asi není mezi odborníky zapotřebí zdůrazňovat, ale laici toto zřejmě stále nechápou ...
IM:
Citace: Jaroslav Hasala 07.08.2010, 19:28
No, že by od 230V vznikly popáleniny 3. stupně, to se mi zdá dost přehnané. Zabít to samozřejmě může, ale obvykle se to neprojevuje většími popáleninami, ty jsou typické spíše pro vn.
Bohužel se stal před několika roky smrtelný úraz popálením na nn. Nebylo to pochopitelně od žádné zásuvky, ale na přípojnicích hlavního rozvaděče, do něhož pracovalo paralelně několik transformátorů (4?) 1000 kVA.
(Titulní článek no comment).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana