Je možné mít po zásahu el. proudem popáleniny 3. stupně a přežít?
Jirka Š. Svejkovský:
Já myslím, že výkon trafa nehraje žádnou roli. Pokud se jedná pouze o dotyk, je důležitá impedance mezi živou částí a zdrojem. Člověk má odpor minimálně okolo kiloohmu, tudíž se proud bude pohybovat někde okolo čtvrt ampéry. To popáleniny asi nezpůsobí (rychlou smrt ovšem ano).
Jiná situace nastane, když mu upadne kovový předmět na šíny. Tam zřejmě popáleniny nastanou od roztavených částí předmětu.
Josef Martinec:
Popáleniny 3. stupně mohou vzniknout i od 230V , zažil jsem to před dvaceti lety jako brigádník u rybářů.
Provádělo se slovování potoka , používá se k tomu malá centrála která naprázdno má 300V= a v zátěži asi 180-220V=.
Celé je to postaveno tak ,že se mínusová lopatka hodí do vody u centrály a plus pól se k druhé lopatce posílá pomocí cívky ,s cca 600m kabelu(zelený vojenský telefonní) , kterou nese obětavý rybář. Z cívky je pak vytažen cca 4m dlouhý káblík na jehož konci je kladná lopatka.
Tenkrát se stalo to že při odpojení plus lopatky si dotyčný šrtnul o očko na konci kabelu, to se mu zaháklo za prst , on se lekl a spadl do vody.
Během okamžiku se mu očko propálilo až na kost na prvním čláku prstu.
Naštěstí kromě malé jizvičky je dnes vše vpořádku.
Aleš Dobrovolný:
Za úvahu možná stojí i "vytažení" elektrického oblouku (lze i na nn, jak jsem osobně zjistil). A ten je horký snad dostatečně.
Martin Lima:
Citace: Jaroslav Hasala 08.08.2010, 20:46
No tak zrovna to s tím mikrofonem není nic tak neobvyklého...
Proto mikrofony zásadně nelíbat a neolizovat! Kolegyně zpěvačka takhle jednou odcestovala až do zákulisí :-)
Jan Kelbich:
Citace: Jiří Schwarz 08.08.2010, 15:51
Nejsmutnější je, že nejvíc hlasů jako "kvalitní názor" dostal příspěvek, kde autor tvrdil, že to musel být elektronkový zesilovač, protože tam je velký proud a proto tam vzniká velké napětí, které se nějak dostalo do mikrofonu!!
Zdá se, že technická zdatnost obyvatelstva upadá. Což je mrzuté.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana