Co mohlo zpusobit zablesk z odpojene bytove rozvodnice?

(1/9) > >>

Lukas Pustina:
Jako zacinajici elektrikar s potrebnyma vyhlaskama se chystam rekonstruovat elektroinstala ci v byte mojich rodicu (medene rozvody za stavajici hlinik).
Po navysei hodnoty hlavniho jistice na 25A 1f pracovniky CEZ jsem se pustil do prace, kdy jsem v prvnim kroku po odpojeni hlavniho jistice demontoval starou bytovou rozvodnici.
Po povoleni cele rozvodnice a vytahani vsech kablu jsem tuto svesil dolu a pri snaze dat splet vodicu trosku na stranu me oslepil zablesk jako pri svarovani bez kukly. Zdroj tohoto zablesku je mi zahadou a obracim se na Vas, odborniky, zda by jste mi ji pomohli rozlousknout.

Co se tyka naseho bytu, ohrivame si vodu bojlerem, ktery je spinany po dobu 8 hodin denne spinacimi hodinami.
Nejsem si uplne jisty, ale myslim, ze zrovna v tu dobu nam bezel nizky tarif, takze ovladani bojleru mohlo byt aktivni, jiny vyskyt napeti si pri odpojenem hlavnim jistici nedokazu predstavit, pokud zanedbam zvonek.
Pokud tento zablesk zpusobilo spojeni vodicu, ktere ovladaji stykac k bojleru, muze to mit za nasledek zniceni spinacich hodin?

Revizniho technika pozvu po skonceni moji prace a odbornika prizvu pouze v pripade, ze ho budu nevyhnutne potrebovat:)
Planuji se elektrikou zivit, tak nekde zacit musim...;)
(to jen na margo prispevatelu, kteri me misto rad budou posilat za odbornikem s dvacetiletou praxi..)

#106#

Pif666:
Niesom elektrikar - ale rad sledujem tieto diskusie hoci ako laik ... Kadopadne, ked neviete najst pricinu takehoto javu sam, asi by ste sa "elektrikou zivit" nemali - bez urazky.

Ako pisete zrejme to bude od spinacich hodin / napajania bojlera.  Ako ste zabezpecili aby to co idete rozoberat nebolo pod napatim vratane bojlera? Overili ste si, ze mozete zacat pracovat meranim?

Od elektikarov z fora dostanete zrejme presne to co nechcete - ked neviete co robite tak sa do toho nepustajte. :)

Jirka Š. Svejkovský:
Než do rovaděče sáhnu rukama, ověřím beznapěťový stav zkoušečkou (ne fázovkou).

To, že jsem někde shodil nějaký jistič nic neznamená. Při práci pod napětím platí dvakrát měř jednou pracuj.

Zapojení HDO najdete na stránkách distributora, ale jako elektrikář byste ho měl být schopen rozeznat i v rozvaděči.

Při vypnutém hlavním vypínači před elektroměrem byste v rozvodnici neměl mít žádné napětí. To ovšem neznamená, že se vám něco nemůže přitoulat od sousedů po špatném PEN.

Pavel Stránský 111:
Tak jak píše Jirka Š. Svejkovský měřit měřit měřit a to kvalitní zkoušečkou a jistě se vám dude hodit i Multimetr, tak investujte 1500Kč do rozumného multimetru a máte klid.Navíc si propísknete kabel atd atd. Jinak byste měl vědět, že rozvaděč nemáte vyrábět doma na koleně, ale musíte si ho nechat vyrobit firmou, která má na to oprávnění, tak rozmyslete, jak budou okruhy nezapomeňte na chrániče,trafo na zvonek a stykač na ovládání bojleru udělejte jednoduché schéma zapojení a dojděte ho objednat.Musí tam být dokumentace,prohlášení o shodě a štítek! Přeji ať se vám daří a co nebudete vědět se raději 3x zeptejte nebo prohledejte diskuse než to zvrtat!!

Petr Mužík:
vidím to na nevypnutý jistič HDO a zapojení elektroměrovéh o rozvaděče pro dvousazbu ještě "postaru",  kdy se napájení HDO bralo ještě PŘED hlavním jističem (E.On) - jinak platí co psali kolegové předemnou..... než někam hrábnu.....zko uším zkouším .-)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana