Jak je to s rámečky u zásuvek dle ČSN 33 2130ed.2 čl.7.7.8?
Josef Martinec:
Ono je to kolegové ještě trochu složitější, nesmíme totiž zapomínat na kombinace datových zásuvek , anténních zásuvek , vypínačů atd.
Nedávno jsem tuto situaci řešil s trojicí revizních techniků. Co technik to názor.
Nakonec jsem oslovil i Kopos a ABB.
Z Koposu mi přišla opověď od ing Volejníka:
Krabice KP PK (nebo KP EKE) pro naše parapetní kanály jsou jednotlivými krabicemi a je možné je považovat za zařízení zajišťující oddělení obvodů.
Stejná situace je i u ostatních našich krabic a to i u krabic typu KP 64/ 2-5 (speciálně určené pro sdružené rámečky)
Oddělení obvodů splňuje i krabice KO 110/L, kde je vnitřní prostor rozdělen přepážkou. Krabice je certifikovaná pro instalaci dvou rozdílných obvodů.
To je naše stanovisko.
Takže spolupráce s Koposem paráda :)
Problém nastal u ABB, (zle)
kde se čistě otáčejí na článku 5.3.8. normy 33 2130 ed.2 s komentářem že rámeček není jen vzhledový prvek ale i mechanicky funkční ,takže davaly zapravdu reviznímu technikovy který prohlašoval vícerámeček za vícezásuvku. (paradoxně by si tím kompletně zrušily trh s vícerámečky) - jejich přístup se mi zdál značně podivný - jako když se bavíte s právníkem který vám poradí radši nic neříkejte nebo by se to mohlo obrátit proti vám. :'(
Nakonec jsem si zavolal na UNMZ a dobral se příslušných odpovědí.
Bylo mi sděleno, že vícenásobná zásuvka je skutečně po dlouhých diskuzích uvažována jako klasická dvouzásuvka v jednom strojku případně nějaký ekvivalent kde je mechanicky od výrobce nerozebirateln ým spojem spojeno více zásuvek - pro příklad provedení šestizásuvky na prodlužováku.
Jediné kde je tedy nutné dodržet pravido jeden vícerámeček jeden obvod jsou zásuvkové krabice bez přepážky mezi zásuvkami.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana