Jak určit prostředí s nebezpečím výbuchu hořlavých plynů a par
Antonín ŽIBRITA:
Projektuji výrobní halu ve které budou míchány látky, jejichž nejnižší bod vzplanutí je 23°C. Limity výbušnosti dolní v rozsahu max. 2,3% a horní max.13%. Jedná se o prostor BE2N3 - hořlavé kapaliny - nebo už musím klasifikovat jako BE3N2 - výbuch hořlavých plynů a par? ::)
(poklona) za názory jak postupovat při klasifikaci.
#105#
Lubomír Jindra:
Nic o tom nevím, jen jsem se kdysi bavil s odborníkem na výbuchy když se prováděla elektroinstala ce ve skladu hořlavin (speciální barvy, laky...) tak on tehdy říkal, že musí provést výpočet kolik se tam těch látek ze všech uzavřených nádob odpaří a z výsledné koncetrace pak vycházel.
Vaše otázka nezní nepodobně, jako když by se pyrotechnik na pyrotechnickém fóru optal, zda má přeštípnout modrý nebo červený drát (jupi)
Jan Alin:
Pokud nerozumíte výbuchům tak je zvláštní že je projektujete, pokud mohu doporučit tak si přizvěte na pomoc kolegu který má v této oblasti již zkušenosti. Neberte to jako odmítání rady ale tohle už není legrace a škody mohou být značné jak na majetku tak na životech. Kromě toho znalosti v tomto oboru se platí dost těžkými penězi protože není jednoduché a levné je získat.
František Šohajda:
Nejsem odborník na "výbuchy"...někdy po škole jsem takovou halu dělal co by montér elektro...
Jednalo se o míchání těkavých lepidel na lepení kůží..už to bude cca 29 let...to co jsme tam dělali to bylo i pro mne tehdy něco nového....každ á lopatka, klíč se museli nejprve uzemnit a pak se s nimi mohlo dělat....
Malá jiskra a dělník už nedojel ke své rodině!
Bude velký rozdíl v elektrice v BE2N3 versus BE3N2 !
Proto jak píší kolegové si budete muset poradit s odborníkem na tyto prostory...nen í toto projektování
jednoduchá věc,jen si pamatuji že u mne to projektant několikrát měnil a předělával!!A projektant byl "starý" harcovník v tomto oboru!
Antonín ŽIBRITA:
Doplnil a upřesnil bych toto:
Naprojektovat zažízení do prostoru s nebezpečím požáru hořlavých kapalin - BE2N3 či nebezpečí výbuchu hořlavých plynů a par - BE3N2 není tím s čím bych si neporadil - zkušenosti mám. Když je prostředí již klasifikováno a jsou určeny zóny, navrhuje se zařízení do tohoto prostředí dle příslušných norem (nechci se více rozepisovat).
Tím odpovídám na příspěvky, jež se oprávněně vyjadřují k tomu obrátit se na odborníka - toto není tedy předmět dotazu.
Problém mám s tím, že mám být jedním z členů komise, jež zpracovává protokol o určení prostředí.
Zpracovávaní protokolu (být členem komise), v této oblasti (určení zda se jedná o BE2N3 či BE3N2) jsem v daném případě ještě neprováděl a chtěl bych právě upozornit na všechna možná rizika. A chtěl jsem slyšet názory kvalifikovanýc h kolegů, jež právě se zpracovávaním protokolů v těchto prostorech již zkušenosti mají a mohli by takto přispět "kapkou" k mé informovanosti .
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana