Bude nutná výměna jističe 1x25A pro klimatizaci 2,55kW?
Martin Šedivý:
PRE nepovolí pro bytový odběr ani 3x32A. A to jsou přívody dostatečně dimenzovány. Už aby na ně někdo došlápnul. PRE= (zle)
Tomáš Friedl:
Těch 2x16AYKY ještě prověřím (už jsem se dlouho do bytové rozvodnice nedíval), zda to není jen 2x10. Nevíte zda bývá v panelácích (Praha Řepy 80. léta) rešen přívod od elektroměru do bytu trubkou nebo vedenim zamatlanym někde do panelu? To by pak asi nebyl problém protáhnout 3 fáz. přívod v Cu. Uvidím jak dopadnu na PRE, žádám totiž o tarif na telepné čerpadlo (zatím se totiž zdá, že by se při ceně dálkového topení vyplatilo klimou i topit), pak by byl ale problém s jističem ještě větší, protože přeci jen topení by v zimě asi jelo větší část dne než klima v létě. Klima lze dát podle výrobce na jistič C13A nebo B16A. Navic při žádosti chce PRE deklarovat současný příkon spotřebičů + nové klimy. A když si vezmu Pračka+Myčka+Trouba+mirovlnka+konvice+žehlička+infrak+klima= 15kW = 65A, tak by asi museli při zachování 1x25A přimhouřit i kuří oko. Dovedl by mi někdo ze zdejších odborníků orientačně spočítat, kolik by tak cca stálo předělání přívodu? Elměr je asi 3m od bytové rozvodnice. Ta už je nová s novými jističi.
Michal Slabý:
Vaše řešení je v panelovém domě dost ojedinělé. Nejde jen o přívod do vašeho bytu, ale o celkové HDV, jeho kvalitu a rezervu v příkonu na hlavním trafu. Sazba na tepelné čerpadlo slouží k něčemu jinému, než se snažíte mít vy a domnívám se, že asi neuspějete. Přívodní kabely do bytu jsou uloženy v dutinách panelu a pro nový přívod je lepší venkovní trasa. Jestli je ten dům z 80-tých let, tak ten přívod může být i 2x6mm2. Když PRE přesvědčíte, tak by vám mohli za určitých podmínek povolit 3x25A. Možná by stálo, než se do něčeho pustíte, nebo si něco koupíte, pozvat si domů RT, který spolupracuje z PRE a ten by vám měl spoustu věcí vyjasnit a dohodnout další postup.
Miroslav Kadron:
,
požádal bych vás o radu při přípravě kabeláže pro splitovou klimatizaci (pro prostor o velikosti cca 15 m2) s následujícími údaji dle výrobce:
Chladicí výkon 2,6 kW (min. 0,2-max 1,5)
Příkon při chlazení 0,65 kW (min. 0,2-max 1,5)
Příkon při topení 0,8 kW (min. 0,3-max 1,6)
Popis situace:
v přízemí mám rozvaděč se samostatným jističem 6A (rezerva). Samozřejmě, jistič vyměním za 10A nebo 16A. Kabel od jističe je 3x1,5mm2 a vede od jističe ve zdi až na půdu (vzdálenost od jističe na půdu je cca 4-5 m). Na půdě bych tento kabel potřeboval nastavit (nastaven bude v rozvodné krabici s věnečkem nebo kabelovou spojkou IP68). Z krabice/spojky pak povede nastavený kabel 3x1,5mm2 (dám ho do husího krku) volně přes půdu až ke klimatizaci. Vzdálenost volně loženého kabelu přes půdu bude cca 5-6m.
Otázkou tedy je, zda je možné tímto způsobem udělat elektro přípravu na připojení klimatizace. Jedná se mi zejména o parametry kabeláže, jističe a způsobu vedení kabelu volně přes půdu. Nejsem si totiž vůbec jistý velikostí jističe a hlavně dostatečností průřezu kabelu. Můžete mi prosím poradit?
Václav Keller:
Dobrý,den mám na vás dotaz.Stavim si na zahradě malý domek 5x5m a napadlo mě, že bych si ho mohl vytápět klimatizaci.
No ale bohužel jsem narazil na problém,na zahradě máme jen fází × jistič 1 × 16 A.
Je nějaká možnost zapojit to.Jde o to,že že tam budu muset mít ještě asi malý bioler 50.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana