Jak spočítat proud třífázové zátěže?

<< < (3/6) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: jan095  08.07.2010, 19:37

Možná se nevyjadřuji přesně. Mám na mysli dvě topná tělesa se stejným výkonem 7,5 kW. Jedno na napětí 400 V se zapojením do trojuhelníka a druhé se zapojením do hvězdy 230V. Předpokládám u zapojení do trojuhelníka nížší proud. Ale při měření tělesa v provozu to tak není.

Pohybujeme se v kruhu.

Citace: Fuk Tomáš  08.07.2010, 16:53

A vy máte pocit, že když odebíráte z třífázové sítě 7,5 kW, tak že by odebíraný proud měl nějak záviset na tom, jestli jsou topné odpory do hvězdy nebo do trojúhelníka?

Perpetuum mobile bohužel zatím nikdo nepostavil. 7,5 kW je 7,5 kW, ať se na to díváte zleva nebo zprava, a těch 3x400V (trojúhelník) jsou pořád ty samé dráty jako 3x230V (hvězda).

jan095:
No o dráty nejde, ale o proud. Podle výrazu p.Doležala P= U*I  tj I= P/U  a jelikož U je 400V při zapojení do trojuhelníka a U= 230 při zapojení do hvězdy bude i proud jiný. Teoreticky. V praxi mi to nesedí. Hledám odpověď na otázku proč.

jan095:
Citace: Zdenek Hejčl  08.07.2010, 19:45

Jaké jsou štítkové údaje topného tělesa?
Dejte sem foto štítku, nebo odkaz na stejné těleso.

Foto štítku nemám. Hotnoty jsou vyraženy na okraji tělesa a jsou 7500W  3x400V

Fuk Tomáš:
Citace: jan095  08.07.2010, 20:17

No o dráty nejde, ale o proud. Podle výrazu p.Doležala P= U*I  tj I= P/U  a jelikož U je 400V při zapojení do trojuhelníka a U= 230 při zapojení do hvězdy bude i proud jiný. Teoreticky. V praxi mi to nesedí. Hledám odpověď na otázku proč.

Pak si přečtěte první příspěvek kol. Doležala, tam tu odpověď najdete. Pokud ne, tak znovu, v případě potřeby třeba i 5x.

Navrhuji to tu už zavřít, vše bylo řečeno.

Frantisek Bocek:
Citace: jan095  08.07.2010, 19:37

Možná se nevyjadřuji přesně. Mám na mysli dvě topná tělesa se stejným výkonem 7,5 kW. Jedno na napětí 400 V se zapojením do trojuhelníka a druhé se zapojením do hvězdy 230V. Předpokládám u zapojení do trojuhelníka nížší proud. Ale při měření tělesa v provozu to tak není.

Domnívám se, že nerozlišujete řádně proud ze zdroje (na fázových vodičích) a proud spotřebičem (jednotlivými odpory topného tělesa)

Topné těleso o výkonu X Wattů bude mít jiný odpor v provedení pro trojúhelník než v provedení pro hvězdu.
Také jím poteče jiný proud (to zřejmě očekáváte).

Z fázových vodičů  zdroje bude spotřebič  (opět při daném stejném výkonu) v obou případech odebírat stejný proud,   ať je v provedení hvězda nebo trojúhelník.
  :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana