Jaké normy musím znát k provádění elektroinstalací?

(1/2) > >>

Petr Pavlíček 1:
Poraďte mi prosím, kterými normami se musím bezpodmínečně řídit při provádění elektroinstala ce v bytových objektech (norm)
Těch norem je tolik, že už z toho mám v hlavě pěknej chaozz
Nebo poraďte nějakou dobrou knihu, která se touto problematikou zabývá, podle které by se dalo učit.
Já jsem studovaný slaboproudař, ale chtěl bych spíš více fušovat do silnoproudu nn.
Samozřejmě teoreticky jak co zapojit to vím, ale aby se to shodovalo s normami tak to je věc druhá.

Je třeba v nějaké normě uvedeno v jaké výšce má být ve zdi položeno vedení? Nebo jak vysoko dát zasuvky a vypínače?

#230#

Jaroslav Hasala:
Asi by jste měl začít normami z řady 33 2000.

Co se týká druhé části dotazu, toto obvykle řeší projekt, i když platí určité zásady.

Vít Rotrekl:
 Jak řekl kolega jarda Hasala...ČSN 33 2000 se všemi částimi to je jako bible pro elektrokaře silnoproudaře.
Ke druhé části dotazu, Existuje kníža která už přesně nevím jak se jmenuje tuším SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIK A, je to taková oranžová obálka A5. A tam je tak nějak v kostce srhnuto dost podstatných věcí. A je to "čtivější" než normy

IM:
ČSN 33 2130, ČSN 33 2130 ed. 2. Při kvalitním projektu nepotřebujete k provedení instalace žádnou normu.

Jiří Schwarz:
Taky existuje kniha Praktická elektrotechnik a (prodává mj. BEN, technická literatura),  tam je taky spousta zajímavých informací.
Jen u knih musíte počítat s tím, že "stárnou" a informace v nich obsažené nemusejí být v souladu s aktuálně platnými normami.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana