Jak vést kabel k čerpadlu?
Petr 109:
Obec nám instaluje čističky odpadních vod, ale každý si musí přivést el. kabel k ovládací mechanice, která je na venkovní zdi domu. Jsem schopen udělat to sám, ale nevím jak na to, abych splnil normy. Mám 2 varianty. Vést kabel ve zdi, cca 10m. kabelu, nebo pod podlahou, cca 6m. kabelu.
Jaký je rozdíl v uložení u obou variant, může být kabel rovnou v omítce,či betonu, nebo ješte v nějaké ochraně, (husí krk a pod.)?
#105#
Miroslav Minařík:
Citace: Petr 109 10.06.2010, 13:48
Jsem schopen udělat to sám, ale nevím jak na to, abych splnil normy.
Pokud jste si to schopen udělat sám, pak vám rádi kolegové prozradí čísla norem, které jsou sice nezávazné, ale vy je chcete plnit.
(dance)
František Šohajda:
Citace
Jsem schopen udělat to sám, ale nevím jak na to, abych splnil normy.
Tak to nejste schopen udělat sám!!!Znalost norem patří k montážní práci!
Vést kabel záleží na mnoha okolnostech...?/výška,prostředí ,druh kabelu,příkon spotřebiče.... a pod!!.../
Jaroslav Hasala:
Pro podobná zařízení je obvykle dostatečný kabel CYKY 5Cx 2,5. Jestli bude kabel veden ve zdi nebo v podlaze, to je celkem jedno, jen při uložení v podlaze lze obecně doporučit uložení do trubky (husího krku), určené pro tento účel - ne tedy do jakékoliv trubky.
Protože po vás bude zřejmě vyžadována také revize tohoto přívodu, doporučoval bych nejdříve se spojit s revizním technikem a způsob provedení, případně další věci konzultovat s ním.
IM:
Citace: Miroslav Minařík 10.06.2010, 15:22
Pokud jste si to schopen udělat sám, pak vám rádi kolegové prozradí čísla norem, které jsou sice nezávazné, ale vy je chcete plnit.
Nejsou obecně závazné, z čehož logicky vyplývá, že v některých případech jsou. Co když má tazatel např. ve smlouvě o dílo formulaci, která mu činí normy v dané akci závaznými?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana