Podle jaké ČSN je nutno řešit el. rozvody v karavanu?
Václav Třetí:
Já se zase setkal s prapodivnými rozvody v jižních částech EU a právě použitím zásuvek Schuko, protože tam jezdí Němci ve velkém množství. Zkušenosti se různí, proto bych asi volil (zejména pro sebe) dražší a složitější provedení, zato bezpečnější. Pokud se jedná o zakázku, tak je to záležitost zejména finanční - tedy splnit předepsaná minima. Dobré je ovšem dát zákazníkovi na výběr, zda je ochoten si připlatit.
Co se týká formulace v normě, ta je nešťastná (jako obvykle v mnoha normách jsou nedůslednosti a nesmysly), tam mělo být ...všechny pracovní vodiče... . Norma by měla u elektroinstala ce v pohyblivých prostředcích počítat se všemi eventualitami.
Ještě připomenu, že v zemích Beneluxu, Norsku a Švédsku se uvádí možné použití sítí IT 3x230V (zapojení delta) a ve Francii a Belgii pozůstatky sítí 3x127/220V. Jaký je rozsah těchto sítí a jak dalece přichází v úvahu, že budou někde použity pro napájení campu neumím posoudit. Ovšem v obou těchto případech by bylo nezbytné jištění v obou přívodních vodičích - fázích.
Jan Franěk:
Ano, obzvlášť v těchto případech je potřeba považovat oba vodiče, tedy L i N za vodiče pracovní.
ASi bych dodal, že sám bych se v tomto případě nespokojil s nimimem, co se bezpečnosti týká. Ale jak psal kolega, je nutno probrat vše důkladně s investorem a nechat rozhodnutí o dodatečných investicích oproti minimálnímu normo standardu na něm. Na vás bude příprava správné argumentace.
Petr Petr:
Tak nějak se mě vnitřně nedařilo srovnat s tím, že bych měl věřit v nezáměnnost L a N. Ale když už se to tady rozebírá, v článku 271.414 zmínka o SELF a PELV, ale bez dalšího komentáře - je nutno řešit nabíječku (byť je profesionální Vaeco IU252A), jako jediné "spojení" mezi mn a nn, ale v jejích papírech není o SELV PELV ani zmínka. Je na konektorech, i když je defakto pevnou součástí instalace.
A ještě poslední dotaz, předpokládá se použití slaněných vodičů (IEC60227 a IEC60245) t.j. PVC i pryž, kterému byste dali přednost?
Jan Franěk:
Citace: Petr Petr 15.09.2020, 23:19
Tak nějak se mě vnitřně nedařilo srovnat s tím, že bych měl věřit v nezáměnnost L a N. ..
A to řešíte jen připojení z pevného stání v kempu. Co takhle měnič z akumulátoru, nebo benzínový generátor? ;) Jste si jistý že vodič N bude vždy proti PE minimální, nebo nulový potenciál i v těchto případech? ;)
Osobně bych zvolil PVC. Přijde mi že oproti gumě je trvanlivější. Ale možná se pletu. Je to jen pocit, bez znalosti konkrétního používaného (nebo porovnávaného) materiálu.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana