Je elektrické pole v místnosti od nové elektroinstalace příliš silné?

(1/6) > >>

Jan Walter:
V novém domu firma provedla montáž elektroinstala ce. Nyní jsem zjistil náhodným měřením že hodnota elektrického pole v místnosti je cca 50 V/m, aniž by byl zapojen jakýkoliv spotřebič. Po shození jističů je hodnota 1 V/m. Měřením jsem zjistil že u zásuvky je hodnota cca 700 V/m.

Nechápu jak je to možné, protože u mě v práci sem obklopen vším možným a hodnota pole je 2V/m.
Trpívám doma bolestmi hlavy a tak pátrám po příčině a náhodou jsem narazil na tuto anomálii. Ta se táhne celým barákem a místnostmi. Po shození jističů u nich naměřím 600 V/m ale v prostoru pak 1V/m.

Co je či by mohlo být špatně? Instalaci dělal nějaký soukromník. Já u toho nebyl, dům je přítelkyně. Nebo je dům jako takový neuzemněn? Popřípadě kontakt na nějakého opravdového znalce z Plzně který by to prověřil a posoudil. Protože se jedná o nový dům, rád bych toto pořešil neboť hodnoty nejsou rozhodně v normálu.

#uft#

Fuk Tomáš:
Předpokládám, že Vámi naměřené intenzity elektrického pole se týkají nízkofrekvenčn ího pole (50 Hz). Sice to explicitně neuvádíte, ale z kontextu to vyplývá.

Pak vězte, že naměřené hodnoty opravdu nejsou v normálu. Například v těsné blízkosti síťové zásuvky byste měl naměřit cca 20 000 V/m (dutinka s napětím 230 V je vzdálena cca 13 mm od ochranného kolíku, který je na zemním potenciálu). Pokud jste tam tedy naměřil pouze 700 V/m, buďto jste měřil špatně nebo máte pokažený měřák.

Tady tohle fórum asi nebude pro vás to pravé. Zde diskutují lidé, kteří jsou denně vystavováni polím mnohem silnějším, a zdravotní potíže nepociťují.

dolacko:
Citace: Jan Walter  18.05.2010, 18:00

V novém domu firma provedla montáž elektroinstala ce. Nyní jsem zjistil náhodným měřením že hodnota elektrického pole v místnosti je cca 50 V/m, aniž by byl zapojen jakýkoliv spotřebič. Po shození jističů je hodnota 1 V/m. Měřením jsem zjistil že u zásuvky je hodnota cca 700 V/m.
Celkom by ma zaujímalo, ako a čím ste to náhodne odmeral? Pre seriózne meranie el. poľa potrebujete celkom slušný merací prístroj.
El. pole v blízkosti el. zariadení je veľmi nehomogénne a teda jeho intenzita sa v priestore prudko mení. Homogénne el. pole existuje iba medzi dvoma dostatočne veľkými doskami.
Keďže predpokladám, že doma nemáte vn zariadenia, najhorší prípad, aký by vás mohol doma postihnúť si viem, predstaviť  taký, že by ste si dal hlavu medzi dve dosky pod napätím 230V. Pri priemere hlavy cca 23cm by ste bol vystavený expozícii poľa 1kV/m, čo je hlboko pod hranicou hygienických limitov, ktoré sú stanovené pre obyvateľstvo max. 5kV/m a pre profesionálov 10kV/m. V prípade vyšších polí, musí byť čas expozície obmedzený, resp. priestor odtienený.

Citace: Jan Walter  18.05.2010, 18:00

Po shození jističů u nich naměřím 600 V/m ale v prostoru pak 1V/m.
#uft#

Je predsa logické, že pri vypnutí elektriny ste žiadne pole nenamerať ani nemohol.
Osobne si myslím, že meriate špatne, resp. neviete čo vlastne meriate a načo to vlastne meriate.  

Čo sa týka účinkov polí, myslím, že by ste sa mal skôr zamerať na meranie magnetických polí. S tými zvykne byť skôr problém, resp. majú v praxi výraznejšie účinky na človeka. Ak si ich doma pomeriate, dajte nám vedieť.  

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Fuk Tomáš  18.05.2010, 18:51

Tady tohle fórum asi nebude pro vás to pravé. Zde diskutují lidé, kteří jsou denně vystavováni polím mnohem silnějším, a zdravotní potíže nepociťují.

;D (jednicka)

tomáš buřival:
Ještě by bylo vhodné proměřit koncentraci vzdušných iontů v pobytových prostorech, například aspiračním kondenzátorem. Až doměříte, můžete porovnat Vámi naměřené údaje s níže uvedenými:  

V přírodě přírodě je průměrná koncentrace lehkých iontů  vzduchu 300 – 3000 iontů/cm3. V místech častého výskytu smogu a silnou  automobilovou dopravou, jako je například Praha, se obvykle  naměří méně než  200 iontů v cm3.

Pokud by byl nějaký zádrhel, doporučuji ÚPT AV Brno (Ústav přístrojové techniky akademie věd Brno)

Dále je potřeba dbát na ochranu před nadměrným výskytem radonu,  například vysuté rošty. Radon je plyn těžší než vzduch, tak se držte nad ním.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana