Jak postupovat při výrobě rozvaděčů?

<< < (18/37) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Milan Illek  14.05.2010, 11:27

Souhlasím s tím co píšete. Štítek je jedna z možností. Již jsem to jednou uváděl. Pokud není žádný doklad ani štítek ani označení shody, čím je dáno, že jde o výrobek (rozvaděč)? Tvarem, nebo že tam vede hodně drátů?

Trochu váš kacířský názor rozvinu.
Výrobek se stává výrobkem (dle zák. 22/1997 Sb.) tím, že je vyroben a uveden na trh.
a) Pokud tedy je pro instalaci použit zkompletovaný rozvaděč takto zakoupený, jedná se o výrobek a musí mít náležitosti zákonem 22/1997 Sb. stanovené.
b) Pokud je na místě poskládán z komponent a pevně zabudován, nejedná se o (samostatný) výrobek, ale o součást instalace, a měl by tudíž být revidován v rámci revize instalace.

Průmyslové instalace probíhají zpravidla podle scénáře a),  domovní instalace zpravidla podle scénáře b).

A teď do mne!  :D

IM:
Citace: Fuk Tomáš  14.05.2010, 12:01

b) Pokud je na místě poskládán z komponent a pevně zabudován, nejedná se o (samostatný) výrobek, ale o součást instalace, a měl by tudíž být revidován v rámci revize instalace.

To je váš výklad?
A co takhle NV 17/2003, tam je to jasné, je to právní předpis, žádné "norma pouze doporučuje" jak tady někdo donekonečna opakuje.

Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš  14.05.2010, 12:01

Tahle možnost by byla hezká, mě by se líbila :).
Tím že na místě poskládám rozvaděč ovšem stvořím ten výrobek a uvedu ho na trh a jsme zase u a). Zvláštní situace by asi byla kdyby si rozvaděč složil sám investor a já mu dodal jen součástky, pak by byl za svoje a případné obecné ohrožení zodpovědný on.

Fuk Tomáš:
Citace: Milan Illek  14.05.2010, 12:15

To je váš výklad?
A co takhle NV 17/2003, tam je to jasné, je to právní předpis, žádné "norma pouze doporučuje" jak tady někdo donekonečna opakuje.

NV 17/2003 je doplňkem zákona 22/1997 a nevztahuje se na el. zařízení, která nespadají pod jurisdikci zákona 22/1997 Sb. (Pokud by tomu tak nebylo, musela by elektroinstala ční firma např. na celou instalaci nalepit svoje CE). Podstatné je to, zda se jedná o výrobek nebo ne.
Tím, že do zdi zazdíte prázdnou rozvodnici, a pak do ní instalujete přehršli jističů, stykačů, drátů atd. nevznikne nový výrobek, ale vznikne instalovaný soubor výrobků.

Tím nechci brojit proti tomu, aby elektrofirmy vyráběly, testovaly, certifikovaly atd. zkompletované rozvaděče. Chci jen ukázat, že podle mne existuje naprosto legální a rozumná cesta, jak realizovat jednoduché bytové rozvaděče poskládané z certifikovanýc h komponent.

Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš  14.05.2010, 12:58

Tím, že do zdi zazdíte prázdnou rozvodnici, a pak do ní instalujete přehršli jističů, stykačů, drátů atd. nevznikne nový výrobek, ale vznikne instalovaný soubor výrobků.

No a na instalovaný soubor výrobků se dodá dokumentace (tak jako na zbytek instalace) a na "souboru výrobků" se umístí identifikátor aby bylo možno dokumentaci k němu přiřadit a pak už jen zbývá dodržet pravidla jejich složení dle platných norem a jsme doma. Jenže tak to vlastně už dnes chodí, jen je v tom navíc papír, razítko a poplatek státnímu molochu.  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana