Jak postupovat při výrobě rozvaděčů?
IM:
Citace: Lukáš Malík 13.05.2010, 15:13
Holt výroba nebo sestavení rozvaděče je a bude pořád omílané téma a vždy budou dvě strany proti sobě ::)
I ve fotbale jsou platné góly rukou a z ofsajdu, úplatky, machinace, ale asi nelze tvrdit, že to tak má být a že se s tím nedá nic dělat.
Podobně s rozvaděči.
Martin Mlkar:
Má otázka padla v zapomnění :'( .
Citace: Martin Mlkar 13.05.2010, 14:59
Takže jestli jsem z diskuse dobře pochopil - revizní technik nezahrnuje do revize rozvaděč neboť je to výrobek, ale měl by uvést do revizní zprávy upozornění na to, že rozvaděč nemá výrobní štítek, zkrátka veškerou potřebnou dokumentaci. Pochopil jsem správně?
Jan Franěk:
Problém je totiž jen v jediné věci. Ti co se chovají poctivě a snaží se maximálně naplnit znění norem a dalších předpisů, jsou logicky oproti těm co na to kašlou, mnoho znevýhodněni. Jejich cena musí být trochu jinde aby se ty náklady vrátili. Tak, dokud nebude nikdo, kdo to bude kontrolovat a případné prohřešky řešit, třeba pokutou, která bude trochu bolestivá, tak se nic nemůže změnit. Koho, nebo čeho, se mají ti nepoctivci bát? Třeba mě jako RT? NE! pozvou si prostě jiného. a vo tom to je.
Hlavně se nebavme o tom, jak to někteří dělají, ale pojdme si říct, jak to být správně a snažme se sami, to dělat správně. Moje firma má všechny rozvaděče oštítkované, od firmy, co vyrábí rozvaděče. Dělají to pro mě už pár let a i díky tomu, nejsou ceny za protokol o zkoušce a štítek nijak závratné, ale akceptovatelné . Možná by toto byla cesta i pro ostatní živnostníky a drobné firmy.
Jinak bych osobně přivítal, kdyby se normotvůrci a zákonodárci, nějak domluvili s elektrikáři a pokusili se stím něco provést. Řekněme napřiklad, že malé rozvaděče v bytové výstavbě, do 42mod. vyplněné na 70%, nepotřebují počítat oteplení ani kusovou zkoušku. Toto dávám jen jako příklad. To by vyřešilo asi naprostou většinu těchto problémů.
PS. A vám připadá, že na Vaší otázku ještě nebylo odpovězeno? Já si myslím, že dostatečně.
Martin Mlkar:
Citace: Jan Franěk 13.05.2010, 20:30
PS. A vám připadá, že na Vaší otázku ještě nebylo odpovězeno? Já si myslím, že dostatečně.
Myslím, že ne, protože těch názorů padlo více. Chápu tedy dobře, že rozvaděč je výrobek a revize se na něj nevztahuje?
Miroš Jan:
Čoveče pořádně si přečti odpovědi. Připadáš mě trochu (wall)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana