Jak postupovat při výrobě rozvaděčů?
Kamil Novák:
Citace: Miroš Jan 11.05.2010, 15:32
Mimo dotaz.
Pánové na základě čeho uvádíte do VRZ závady ?
To je jednoduché - na základě zjištění skutečného stavu. ;)
Ale to se zde již probíralo mooockrát. (norm)
Miroš Jan:
Kamile já se neptal jen tak z plezíru.
Ke konci roku 2008, jsem byl při kontrole dozorového orgánu na bezpečnost v jedné firmě, peskován za to, že jsem měl uvedeny závady ve VRZ. Jednoznačně mi podal vysvětlení, po svém, k článku 61.4.1. ČSN 33 2000-6, v tom znění, že ve VRZ nesmí být žádné závady.
>:(
Lubomír Jindra:
Citace: Radek Červený 11.05.2010, 19:51
...prvotní investici částku v řádu více jak 20 000 Kč za typovou zkoušku, na základě které může vydat prohlášení o shodě.... A ta vyžaduje protokol o kusové zkoušce...
Jen doplním, ta typová zkouška bývá na dobu určitou a na tu kusovou zkoušku je třeba speciální měřák, ten zase bude potřebovat kalibraci... Podnikatelský záměr s výrobou malých typových bytových rozvaděčů je tak předem odsouzen ke krachu :-\ Zřejmě proto nikde v obchodech nejsou. Není poptávka. Moc drahé. Prostě realita.
Jan Alin:
Citace: Lubomír Jindra 11.05.2010, 22:11
Není poptávka. Moc drahé. Prostě realita.
Zvlášť když cena za složení rozvaděče elektrikářem přímo na místě je zkreslená tím že není započtena cena za čas potřebný na to složení, ta je schovaná v ceně celé zakázky.
Jak je to v ostatních státech EU? Zažil jsem Poláky, Rakušany, Italy i Němce že štítek na rozvaděč dodali až po urgenci a kroutili přitom hlavou. Štítek ale dodali naprosto standardní takže věděli o čem je řeč.
Kamil Novák:
Citace: Miroš Jan 11.05.2010, 21:45
Kamile já se neptal jen tak z plezíru.
Ke konci roku 2008, jsem byl při kontrole dozorového orgánu na bezpečnost v jedné firmě, peskován za to, že jsem měl uvedeny závady ve VRZ. Jednoznačně mi podal vysvětlení, po svém, k článku 61.4.1. ČSN 33 2000-6, v tom znění, že ve VRZ nesmí být žádné závady.
>:(
Já si taky svůj dotaz nevycucal z palce. (no)
Léta jsem požadoval, aby byly všechny závady před vystavením VRZ odstraněny, protože jsem to měl taky takto zažité.
Při jedné kolaudaci jsem byl popotahován pracovníkem tehdejšího IBP, že jsem do VRZ neuvedl jako závadu, že nejsou na PA přípojnici popsány zde napojené vodiče pospojení.
Oponoval jsem, že to posuzuji za závadu ryze formální a že bych kvůli tomu přeci nemohl RZ vůbec vystavit.
Byl jsem inspektorem poučen, že požadavek na tzv. "čistou" VRZ není nikde stanoven, tak ať tam napříště klidně závady, umožnující pozitivní závěr, klidně píšu. (norm)
Že oni (IBP) na "čistých" RZ netrvají. (bigbb)
A včíl mudruj.... :-\
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana