Jak postupovat při výrobě rozvaděčů?
Fuk Tomáš:
Citace: rejpal2 27.05.2010, 13:24
Diskuse je to zdá se živá a zajímavá.
A co takhle kacířská myšlenka: Objednám si rozvaděč na základě smlouvy o dílo. Nejedná se tedy o věc, která by byla uvedena na trh (nemá možnost ji získat nikdo jiný než já a ani já jsem ji nekoupil, nýbrž nechal vyrobit). Není to tudíž ani výrobek.
Co vy na to?
To je pořád dokola.
O bytovém rozvaděči zabudovaném do zdi nelze apriorně tvrdit, zda je či byl nebo nebyl někdy výrobkem ve smyslu zákona 22/1997 Sb. To nevyplývá z jeho fyzické podstaty, ale z okolností jeho vzniku.
Pokud byl prodán/koupen/předán/uveden do provozu jako jeden samostatný komplet (ať už rozebraný nebo smontovaný), tak se v tom okamžiku stal výrobkem ve smyslu zákona 22/1997.
Pokud vznikl tak, že někdo nakoupil potřebné komponenty, zazdil samostatně zakoupenou prázdnou rozvodnici, do ní komponenty nainstaloval a připojil na rozvody, a následně celou elektroinstala ci předal jako elektroinstala ci (a nikoli jako rozvaděč + rozvody), tak žádný výrobek "rozvaděč" ve smyslu zákona 22/1997 Sb. na trh uveden nebyl a tudíž podle tohoto zákona ani nevznikl.
Zákon nezná pojem rozvaděč - zná jen věc, která je předávána, a nezajímá ho, z jakých jiných věcí se skládá.
Jiná věc je, že rozvaděč přístupný laické obsluze má splňovat nějaké požadavky technických norem (mj. např. ČSN EN 60439-3) bez ohledu na to, jakým právním postupem vznikl a zda byl někdy byť na okamžik výrobkem ve smyslu 22/1997 Sb. Je na zodpovědnosti toho, kdo ten rozvaděč vytvořil, zda tyto požadavky splňuje či ne. Zakoupení certifikovanéh o oštítkovaného kompletního rozvaděče je sázka na jistotu, ale stále nejsem přesvědčen, že by to byla jediná možná legální cesta.
IM:
Citace: Kamil Novák 27.05.2010, 14:18
Můžete prozradit kde se to takto dá udělat - odebrat a neplatit ?
Celkem obvyklý způsob v tržním hospodářství.
rejpal2:
D ě k u j i za věcné reakce i za citace příslušných zákonů.
Mimochodem uvádíte, že byste si nechal rozvaděč vyrobit na základě Smlouvy o dílo ale že byste jej nekoupil.
Můžete prozradit kde se to takto dá udělat - odebrat a neplatit ? :o
Já bych si pár kousků s dovolením taky vzal. ;)
Já jsem platil. Ale ne kupní cenu, ale cenu za dílo. Taky když si objednám dílo spočívající v provedení stavebních prací (třeba rekonstrukci domu), neplatím kupní cenu, ale cenu za dílo. Podobně když si třeba dám nějaké oblečení do čistírny.
Tude cestička nepovede. (no)
Když si najdete definici "uvedení na trh", tak je úplně jedno jak se výrobek narodí.
No jak čtu ten váš úryvek ze zákona, vyplývá z toho, že aby něco bylo výrobkem, musí to splňovat tyto podmínky:
1) musí se jednat o věc (jakoukoliv)
2) musí být vyrobena, vytěžena nebo jinak získána (bez ohledu na stupeň jejího zpracování)
3) musí být určena k uvedení na trh (jako nová nebo použitá)
V tomto případě nešlo o věc, která by byla určena k uvedení na trh.
Písmeno b) říká, v jakém okamžiku se výrobek považuje za uvedený na trh. Ale pokud to nesplňuje definici v písmenu a), tak nemusím řešit, v jakém okamžiku by to mělo být "uváděno na trh", ne? To by byl přece důkaz kruhem. Vajíčko je vše, co bylo sneseno slepicí, a slepice je vše, co snáší vajíčka.
Kamil Novák:
Citace: rejpal2 27.05.2010, 15:44
No jak čtu ten váš úryvek ze zákona, vyplývá z toho, že aby něco bylo výrobkem, musí to splňovat tyto podmínky:
1) musí se jednat o věc (jakoukoliv)
2) musí být vyrobena, vytěžena nebo jinak získána (bez ohledu na stupeň jejího zpracování)
3) musí být určena k uvedení na trh (jako nová nebo použitá)
V tomto případě nešlo o věc, která by byla určena k uvedení na trh.
Písmeno b) říká, v jakém okamžiku se výrobek považuje za uvedený na trh. Ale pokud to nesplňuje definici v písmenu a), tak nemusím řešit, v jakém okamžiku by to mělo být "uváděno na trh", ne? To by byl přece důkaz kruhem. Vajíčko je vše, co bylo sneseno slepicí, a slepice je vše, co snáší vajíčka.
Aby bylo jasno, nejsem autorem diskutovaného zákona a rozhodně nepatří k mojí oblíbené literatuře, ale nějak nechápu tok vašich dedukcí. :-[
Jestliže rozvaděč není věc, tak co tedy? :-\
Když se to "cosi" nedostalo na místo určení prostřednictvím uvedení na trh tak jak tedy? :-\
Citace: rejpal2 27.05.2010, 15:44
Já jsem platil. Ale ne kupní cenu, ale cenu za dílo. Taky když si objednám dílo spočívající v provedení stavebních prací (třeba rekonstrukci domu), neplatím kupní cenu, ale cenu za dílo. Podobně když si třeba dám nějaké oblečení do čistírny.
A součástí onoho objednaného díla není dodání žádných věcí (výrobků)?
Po rekonstrukci toho vašeho domu tam nic nepřibyde?
Vaše přirovnání rekonstrukce domu s čistírnou kulhá na všechny nohy. To by mohlo fungovat jen v případě, že by vám při rekonstrukci nic nepřibylo. Např. když si necháte vybourat stará okna. Ale jakmile si necháte osadit nová, tak se jedná o výrobky uvedené na trh a kejkle se smlouvami o dílo nebo podobné triky tento faktický stav nijak nezastřou. (plc)
Základním pravidlem je, že není určující jak se událost prezentuje, ale jaký je její skutečný stav. (norm)
BTW Nějak mi uniká smysl této snahy nalézt skulinu, jak se vyhnout povinnostem výrobce.
Není jednodušší si buď zařídit potřebná oprávnění pro výrobu a nebo si nechat rozvaděče vyrábět od toho, kdo to smí dělat ?
rejpal2:
Citace: Kamil Novák 27.05.2010, 16:16
Aby bylo jasno, nejsem autorem diskutovaného zákona a rozhodně nepatří k mojí oblíbené literatuře, ale nějak nechápu tok vašich dedukcí. :-[
Jestliže rozvaděč není věc, tak co tedy? :-\
Když se to "cosi" nedostalo na místo určení prostřednictvím uvedení na trh tak jak tedy? :-\
Nejsem si jist, zda se diskuse ubírá úplně plodným směrem. Nicméně mám pocit, že se někteří diskutující vůbec nesnaží pochopit to, co píší jiní. Nemyslím si, že by se to dalo vysvětlit pouze jiným pohledem na svět.
Když jsem zmiňoval ty tři podmínky, nepsal jsem, že rozvaděč není věc. Aby se jednalo o výrobek, musí být splněny všechny tři podmínky. Já říkám, že první a druhá splněna je, zatímco ta třetí není.
Nechápu, proč by se to Vámi uváděné "cosi" mělo dostávat prostřednictvím uvedení na trh. Ta věc na trhu vůbec nebyla. Trh není zdá se nikde definován, ale mám za to, že když je něco "na trhu", znamená to, že je to nabízeno k získání relativně neomezenému okruhu lidí. Což v tomto případě není, protože to prostě bylo uděláno na zakázku.
Základním pravidlem je, že není určující jak se událost prezentuje, ale jaký je její skutečný stav. (norm)
No to je ale moudro!
BTW Nějak mi uniká smysl této snahy nalézt skulinu, jak se vyhnout povinnostem výrobce.
Není jednodušší si buď zařídit potřebná oprávnění pro výrobu a nebo si nechat rozváděče vyrábět od toho, kdo to smí dělat ?
Já jsem psal něco o tom, že to na základě smlouvy o dílo vyrobil někdo, kdo nemá oprávnění to dělat?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana