Čo môže spôsobiť výbuch rozvodnej skrini?

<< < (4/4)

Oldak Morávek:
Pokud se dobře koukám, tak cívky nepřímého měření nad deionem jsou dost opálené. Skoro bych si tipnul, že ta nejnižší byla špatně zapojená, přehřála se a výsledek je na fotce.
Nepřipojené cívky, které skončily svou činnost až natavením pouzdra jsem už viděl a v tak malém prostoru těsně nad deionem, kde splodiny hoření jdou na další dvě šíny jsou dobrý začátek cesty do pekla.
Sám jsem si podobný výbuch v menším způsobil rozvířením prachu přes šíny. (mladej a blbej, chybami se člověk učí). Měl jsem tam jen 40A ale rozvaděč byl na výměnu i s výzbrojí. Já to odnes jen spálenýma rukávama na blůze a spostou sazí

Otakar Dosbaba:
Nevím, mě se nezdá moc reálné, aby tu skříň takto rozmetal jen uvnitř zahřátý vzduch. Je to rozvaděč nn, kdyby došlo ke zkratu mezi sběrnicemi díky MTP (po ránu, kdy byl pravděpodobně rozvaděč téměř nezatížen, zkondenzuje mlha na MTP a sběrnicích, nečistoty, pavučiny, prach jsou v tu chvíli vodivější...),  pak by spíše bylo vše očouzené, rozvaděč deformován mírněji, vodiče více ohnuté od sebe. Na to, aby objem vzduchu v rozvaděči toto po zahřátí dokázal, by asi co do velikosti relativně malý el. oblouk nemohl docílit. Co ta zeď za rozvaděčem? Očouzení sazemi vypovídá spíše o ohnivém oblaku.

kbulda:
Setkal jsem se s něčím podobným. Venkovní rozvaděč u čerpací stanice PHM. Benzinové výpary se dostávaly nedostatečně utěsněnými vývodkami a chráničkou Kopoflex až do rozvaděče. Rozvaděč byl cca 15 m od čerpacího stojanu. Po naplnění rozvaděče těmito parami a sepnutí stykače čerpadla nastal výbuch. Vždy ulítly akorát dveře rozvaděče. Nic nebylo očouzeno. Oprava byla provedena dokonalým utěsněním chrániček a rozvaděče hmotou Intumex.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana