Je vedení jímacího vedení "do kopce" v pořádku?
Jirka Š.:
Citace: Rozmahel Vladimír 05.05.2010, 07:17
...tyčový jímač ukotvený na krovech na půdě v hloubce pod hřebenem např. 4m...
Ty čtyři metry myslíte jak.....?
Máme jímač kolem dva a půl metru, a ukotvený je jen asi 40 cm do krovu. Nikdy jsem neviděl jímač ukotvený tak hluboko - to by musel být obrovský stožár.
Lukáš Rotrekl:
Citace: Jaroslav Ratiborský 05.05.2010, 08:13
Mohl by jste uvést text k tomuto obrázku v uvedené knížce ? Možná to mnohé objasní.
Obrázek je popsán jen jako princip pokrytí stavby ochranným úhlem jímací soustavy...
Rozmahel Vladimír:
Citace: Jirka Š. 05.05.2010, 14:04
Ty čtyři metry myslíte jak.....?
Máme jímač kolem dva a půl metru, a ukotvený je jen asi 40 cm do krovu. Nikdy jsem neviděl jímač ukotvený tak hluboko - to by musel být obrovský stožár.
Je to jistě závislé na výšce stožáru, stavbě střechy a i konstrukci krovu. Asi jsem to nenapsal šikovně, ty 4m pod krov jsem trochu přehnal. U starších objektů se ale používaly dlouhé a těžké tyčové jímače o celkové délce větší než 4m. Na mém RD byl jímač 6m, hádal bych ukotvení tak asi 2/4m. Ta hloubka zatažení pod krov je jen příklad k úvaze. Je jedno, zda 1-4m.
Jan Hájek:
Citace: Fuk Tomáš 05.05.2010, 12:48
a dalo by se to označit za zlý úmysl, protože vymyslet to takhle už není samo sebou.
(jednicka)
Lubomír Jindra:
Protože se připravuje nové vydání ČSN 62305 ed.2 kde bude výpočet pomocí valivé koule nahrazen logičtějším výpočtem padající dělové koule, připravil jsem následující skicu:
Představme si místo elektrického náboje Země přitahující výboj z oblak gravitaci a místo výboje z oblak padající dělovou kouli. Jímače hromosvodu jsou pak červené nálevky a vedení hromosvodu je modré potrubí na dělové koule.
Pokud dělová koule spadne do nálevky A, B, C nebo D! v součinnosti s gravitací Země bude putovat potrubím a nepoškodí chráněný objekt.
Pokud dělová koule spadne do nálevky F, bude muset projít kritickým bodem G (fialově zakroužkováno) kde bude muset překonat Zemskou gravitaci (přitahující náboj Země) a stoupat potrubím vzhůru na hřeben střechy, pak se teprve bude moci hezky vykutálet jedním ze svodů.
Bod G je kritický, protože pokud v sobě potrubí neudrží dělovou kouli, dojde k jeho protržení a uvolněná koule následně může způsobit škody na zdraví nebo majetku. Snažit se dráždit bod G koulí, ať už jakoukoli, by jistě nedoporučoval ani doktor Uzel.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana