Je vždy podmínkou instalovat v RD (LPSIII) přepěťovky dle ČSN EN 62305?

<< < (2/5) > >>

Miloslav Dunda:
Je to i v normě ČSN 33 2000-1. Jde se z toho (možná) vyvlíknout, pokud by vám investor podepsal, že si z finančních důvodů nepřeje jejich instalaci. (ale nevím jak by to dopadlo v případě průseru).

Miroslav Macek:
Instalace přepěťových ochran obecně pokud vím povinná není. Tato povinnost se vyvozuje teprve následně pomocí výpočetních metod popsaných v normě 62305-2.
Já se např. domnívám, že pokud si dáte do domu přepěťové ochrany a nemáte přitom hromosvod, pak tyto přepěťové ochrany lidský život neochraňují, ale výpočtové manipulace dle 62305-2 tyto mé domněnky nepotvrzují.

Fuk Tomáš:
Citace: Miroslav Macek  02.05.2010, 13:15

Já se např. domnívám, že pokud si dáte do domu přepěťové ochrany a nemáte přitom hromosvod, pak tyto přepěťové ochrany lidský život neochraňují, ale výpočtové manipulace dle 62305-2 tyto mé domněnky nepotvrzují.

Správně instalované přepěťové ochrany např. snižují nebezpečí požáru, což bych já za ochranu životů považoval.

Miroslav Macek:
Citace: Fuk Tomáš  02.05.2010, 14:51

Správně instalované přepěťové ochrany např. snižují nebezpečí požáru, což bych já za ochranu životů považoval.

Není tomu tak vždy. Jsou-li např. rozvodná zařízení (včetně přívodu) v objektu před přepětím dobře chráněna (např. svou polohou, provedením apod.),  pak instalace přepěťových ochran (bez hromosvodu) bezpečnost osob prakticky nijak nezvyšuje.
To ale metodické postupy 62305-2 vůbec neberou v úvahu, zde se jen mechanicky sčítají nějaká čísla - a s nimi se manipuluje prostě tak dlouho, až to vyjde.

Fuk Tomáš:
Jste-li schopen zajistit, že se do objektu žádné přepětí nikudy nemůže dostat (nevím jak, ale Vy to třeba umíte),  pak je skutečně nadbytečné se proti němu chránit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana