Proč mi spínané zdroje vyhazují proudový chránič?
Libor Vítek:
Cca před měsícem mi začalo po připojení různých spotřebičů, které jsou napájeny přes AC/DC měnič vyhazovat pojistné přístroje. Připojuji např. PC, nabíječe na telefon, adaptéry pro notebook nebo notebook, DVD přehrávač, ... Nejčastěji to vypadne, když zapnu vypínač prodlužky, na které mám připojeno PC a adaptér modemu.
Prodlužku jsem vyměnil za jinou, ale se stejným výsledkem.
Vypadne v 90% proudový chránič (OEZ 3x 40 A, 30 mA), popř. jistič (16A) nebo obojí dohromady.
Změřil jsem pak dráty ve zdech tak, že jsem ze všech zásuvek vyházel všechny spotřebiče, vyhodil jistič a chránič a změřil ohmmetrem odpor mezi nulákem a fází a ukázalo mi to nekonečný odpor.
Neví někdo, v čem by mohl být problém?
#105#
Petr Liskar:
Spínané zdroje (PCcko apod.) mají v sobě filtr, jehož vedlejším efektem je malý únik do PE vodiče.
K vypadávání chrániče může dojít, když:
a) je takových zařízení příliš mnoho
b) v některém zařízení výše zmíněný filtr má vadu
c) odchází chránič.
Ve vašem případě bych tipl c). Rozhodně neprohloupíte, když začnete tím, že si necháte proměřit stav proudového chrániče revizním technikem....
Miroš Jan:
TO: Petr Liskar
"c) odchází chránič"
Dost odvážné tvrzení.
Já jsem instaloval několik stovek proudových chráničů, a z tohoto počtu byli pouze 4 kusy vadné.
To: Libor Vítek
Tipnul bych to na některý spotřebič anebo PC.
Martin H.:
Zdroj v PC by som tiež tipoval ako hlavného podozrivého. Čisto štatisticky je to najporuchovejš ia súčiastka v PC.
Odsledujte, či bolo PC zapnuté aj pri vyhodení chrániča po zapnutí iného spotrebiča. Prípadne ak máte tú možnosť, skúste pripojiť na skúšku iné PC miesto pôvodného.
Jirka Š. Svejkovský:
Chránič může být staršího data výroby. Magnet s věkem slábne a hůře udrží přitaženou spoušť. Pak začne vypínat při nižších hodnotách, takřka na bouchnutí dveřma.
Ale viděl bych to na zdroj toho PC. Poptejte se v okolí, zda někdo nereviduje spotřebiče.
Vybavení jističe způsobuje proudový ráz při zapnutí zdroje.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana