Proč mi spínané zdroje vyhazují proudový chránič?

<< < (2/6) > >>

Petr Liskar:
Citace: Miroš Jan  27.04.2010, 10:09

"c) odchází chránič"
Dost odvážné tvrzení.
Já jsem instaloval několik stovek proudových chráničů, a z tohoto počtu byli pouze 4 kusy vadné.

Odvážnému štěstí přeje.  ;)
Shodou okolností jsem nedávno tři takové "nervozní" chrániče měnil...

František Šohajda:
Pulzní zdroje u PC to někdy dělají, zvláště pokud je jich několik na jeden obvod....
dát zpozděný chránič /G/ a je pokoj /pokud je vše v pořádku/...

Radek Červený:
Může to být za "á",  ale i za "bé" nebo za "cé"  ::)

Spínané zdroje mají běžně nějaký ten unikající proud a záleží na počtu zdrojů za chráničem, nebo dalších spotřebičích s unikajicím proudem. Pak už jen záleží na tom, kolik se sejde v součtu mA na sběrnici. V tomto případě není chyba na straně chrániče. To je učebnicový příklad pro instalace s jedním centrálním chráničem, i když netvrdím, že je to zrovna váš případ.

Výpadek jističe 16A s běžnou béčkovou charakteristik ou běžně vypadne, pokud jednorázově připojíte k síti tato zařízení i ve standby režimu. Tyto zdroje mají docela vysoký náběhový proud. Pokud vypadne při provozu zařízení, bude vedení přetíženo nebo je závada v instalaci nebo spotřebiči.

Chránič může mít také závadu, bez ohledu na výrobce, i když o chráničích od OEZ si myslím své.

Pro vás bude nejjednodužší a efektivní pozvat dobrého elektrikáře nebo revizního technika z Vašeho okolí, který měřením zjistí konkrétní údaje a na základě těchto informací navrhne k řešení další postup. Na dálku těžko radit, bylo by to spíše o spekulacích  ;)

Libor Vítek:
No, mohlo by to být vadným zdrojem, ale nechce se mi tomu věřit, protože FI vybaví, ikdyž připojím zařízení, které má pár wattů, např. zmiňovaný adaptér pro wi-fi modem nebo DVD přehrávač...

Petr E.Liska:
Citace: Petr Liskar  27.04.2010, 09:59

Spínané zdroje (PCcko apod.) mají v sobě filtr, jehož vedlejším efektem je malý únik do PE vodiče.
K vypadávání chrániče může dojít, když:
a) je takových zařízení příliš mnoho
b) v některém zařízení výše zmíněný filtr má vadu
c) odchází chránič.
Ve vašem případě bych tipl c). Rozhodně neprohloupíte, když začnete tím, že si necháte proměřit stav proudového chrániče revizním technikem....

Případně, co by se stalo, když by v síti byl vyšší obsah harmonických (takzvané úsporky, zdroje bez filtru...) a za chráničem zařízení s dobře udělaným filtrem? Myslím si, že by tam mohly téct už znatelné proudy na vyšších harmonických, a to by mohlo zvyšovat citlivost chrániče..

Nebo kombinace všeho uvedeného...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana