Mám se stát spoluvlastníkem transformátoru?

<< < (3/3)

halik:
Citace: František Šohajda  18.04.2010, 08:26

Asi před cca 3 roky jsme byl na nějakém školení a tam se jeden bod projednával o přefakturizaci el. energie..
Byl tam nějaký "potentát" už nevím přesně kdo a ten striktně řekl že i na pouhé přefakturování musí být licence....i když není žádný zisk....živnos t. a fin. úřadům je to jedno ,ti o elektrice moc nevědí /vůbec nic/...
Dokonce i četl z nějakého zákona podle kterého je to nařízené...? Zkoušel jsem to vyhledat ale už jsem to nenašel..../poznámky ze školení../
Možná se od té doby něco změnilo??

Na přeúčtovávání elektřiny podružnému odběru nemusí být žádná licence.
Je to zmíněno přímo v nejnovější novelizaci energetického zákona coby "podružný odběr" (jsou tam k tomu asi 3 věty v jednom odstavci). Také předtím to bylo možné - bylo to ale "posvěceno" pouze přípisem ERÚ, který vznikl v rámci nějakého správního řízení ERÚ nebo tak.

Zásadou je, že nesmí docházet k žádnému maržování zisku, musí jít skutečně a pouze o prosté přeúčtování a to za ceny a podmínek, které účtuje "nadřazený" dodavatel. Nesmí docházet k obohacování (že si to ale někdo řeší oklikou tím, že uzavře ještě nezávisle nějakou "smlouvu o údržbě" a skrz ni kasíruje, je věc jiná).
El. práce (platby v Kč/kWh) se tedy vypořádá snadno, horší už to je s platbou za rez. kapacitu (platby v Kč/kW) - tam bych tuto platbu nejspíš rozdělil v poměru odebraného množství el. práce.

Pro distributory je nepřijatelné připojovat kohokoliv dalšího pod cizím odběrným zařízením. Pokáď historicky takové případy nedejbože existují (za komančů se na to tak nehledělo, všichni se všema byli skoro jedna rodina),  snaží se to distributor vymítit, jak to jen jde.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana