Je vhodné dávať obvod osvetlenia terasy pred prepäťovú ochranu?
Lukáš Malík:
To Hasala: No tak to je úplně ten nejlepší smalík ;D
Lubomír Jindra:
Možná není má dedukce přesná, ale tyto informace:
...tak nemám nič riešiť a dať ten obvod normálne spoza prepäťovej ochrany.
si vykládám tak, že na místě je rozvaděč s přepěťovou ochranou a Tomáš Gardoň řeší zda světelný obvod zapojit před či za tuto ochranu, proto jsem se ptal jaký je v takovém zapojení rozdíl, když tu probíhá taková živá diskuse ;) (drinks)
xl:
Citace: Lubomír Jindra 05.04.2010, 12:47
Možná není má dedukce přesná, ale tyto informace:
...tak nemám nič riešiť a dať ten obvod normálne spoza prepäťovej ochrany.
si vykládám tak, že na místě je rozvaděč s přepěťovou ochranou a Tomáš Gardoň řeší zda světelný obvod zapojit před či za tuto ochranu, proto jsem se ptal jaký je v takovém zapojení rozdíl, když tu probíhá taková živá diskuse ;) (drinks)
Tazatel neuvedl, jakou PO v rozvaděči má. V případě, že je osazena kombinovaná vícestupňová ochrana, nebo jsou z důvodu krátkého vedení použity tlumivky, dával by dotaz smysl (pokud neuvažujeme tu imitaci hromosvodu).
Ale já bych se neptal a od takto "ochráněné" terasy (kde se navíc předpokládá asi větší pohyb lidí) bych prchal rychlostí toho blesku.
Jan Alin:
Citace: xl 05.04.2010, 13:05
Ale já bych se neptal a od takto "ochráněné" terasy (kde se navíc předpokládá asi větší pohyb lidí) bych prchal rychlostí toho blesku.
Já bych to zas tak nehrotil, znám spoustu teras se zastřešením kde jsem i za bouřky strávil pěkné chvíle a to dokonce v dobách kdy svodiče přepětí byly k vidění jen u vojenských a telekomunikačn ích zařízení. Nedělal bych z toho kovbojku ;).
Pokud chcete mít nějakou alespoň trochu funkční ochranu tak budete muset kontaktovat projektanta který má zkušenosti v tomto oboru a zaplatit mu za projekt který bude napasován na konkrétní situaci.
xl:
Citace: Jan Alin 05.04.2010, 13:18
i za bouřky strávil pěkné chvíle a to dokonce v dobách .....;).
Já taky, jako zákazník bych si tam klidně sedl a při bouřce šel do sucha, ale jako dodavatel bych s tím nehtěl mít opravdu nic společného. Lidé dnes nemají žádnou soudnost a jistě by se našlo individum, které by se toho svodu za bouřky třeba i drželo. (Včera zase jeden spadl v Ostravě ze sloupu vn...) V zahraničí jsem viděl na svodech ceduli, že se nesmí nikdo zdržovat v blízkosti za bouřky, ale zda to má nějaký právní význam u nás nevím. A protože ten hromosvod neodpovídá ani normě, nechtěl bych, při rychlosti našich soudů, trávit zbytek života u soudu, když s tou instalací hromosvodu nemám nic společného a měl bych tam třeba jen vypovídat jako svědek jak to vypadalo než budova shořela.... Za výdělek za jedno světlo by mi to nestálo. Ale kdybych se živil jako živnostník, možná bych to viděl jinak.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana