Slouží N vodič připojený do elektroměru jen pro funkci elektroměru?
Martin Kafka:
Mám na mysli staré dřevěné skříně v nichž jsou "nějaké asi bakelitové černé desky", před elektroměrem pojistka asi ještě z dob Křižíka, hadrové vodiče neurčitého průřezu a barvy! Ale na desce je moderní digitální elektroměr s datem kalibrace 2009! To nikomu nevadí? Hlavně že odběratel platí.
Tomáš Jarovec:
Citace: Kafáč 24.02.2010, 17:08
Mám na mysli staré dřevěné skříně v nichž jsou "nějaké asi bakelitové černé desky", před elektroměrem pojistka asi ještě z dob Křižíka, hadrové vodiče neurčitého průřezu a barvy! Ale na desce je moderní digitální elektroměr s datem kalibrace 2009! To nikomu nevadí? Hlavně že odběratel platí.
A komu by to mělo vadit? Jestliže odběrné místo existuje, výměnou elektroměru nikoho k rekonstrukci elektroinstala ce nedonutíte.
Lukáš Malík:
Nedonutíme...t o je možná v některých případech i chyba >:(
Nejednou jsem byl svědkem toho, jak do staré dřevěné skříně technik ČEZu bez mrknutí oka osadil nový elměr, aniž by ho vůbec něco zajímalo.
Lidi si vybavujou domácnosti vším možným, ale důležitá věc, jako je rozvaděč, nikoho netrápí :o
Přece když to jelo třicet let, tak to pojede dál, ale už nikoho nezajímá nedotažené šrouby, vyhřáté svorky a jističe, jiskřící motané spoje a další šílenosti, prostě nevyhovující stav.
Toto prostě nechápu (no)
Zbyněk Bulant:
Dobré ráno přeji,
Mám dotaz ohledně N vodiče u elektroměru. Budu montovat informační elektroměr do podružného rozvaděče. Mám v plánu ho připojit za hlavní jistič, od něj potom rozvedu fáze tam, kam původně vedly od jističe. Ale jde mi o přívodní N vodič, teoreticky bych ho měl vytáhnout z můstku, připojit do elektroměru a z něj potom zpět na můstek, aby proud protékal "skrz" elektroměr. Ovšem z prostorových důvodů se mi to nehodí, protože bych ho musel nastavovat a vím, že u starých elektroměrů byla vstupní a výstupní N svorka pod krytem spojená, potenciál se odebíral jen pro měření a skrz se procházelo z důvodu, aby se neodzemnil elektroměr a nedělal se černý odběr.
Moje otázka tedy zní, jestli je to i u nových digitálních elektroměrů stejné a zda ho mohu jen připojit k N můstku jednou stranou, aniž by N procházel skrz.
Díky za odpovědi.
Zdeněk Pikhart:
Stačí jen přívod N. Odběr se měří na fázích.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana