Ako je to s projektami od elektroinštalácie u novostavieb?
Oliver Mička:
Zostávajú majetkom majiťela domu alebo nie.
Situácia: Bol som požiadaní o dokončenie osvetlenia nového RD no majiteľ ma požiadal aj o dokončenie el. inštalácie po predošlých " elektrikároch " ale chýba mi projekt podla ktorého to mam dokončiť.
Inak su tam samé pikošky napr : zásuvky v obývačke v počte 5 ks istených ističom B10/1 ,umiestnenie zásuvky v kúpelňy pod bojlerom, absencia ochranného pospojovania (boiler,plech.sprchova vana) atd...
#117#
Lukáš Malík:
Projekt od elektroinstala ce by měl mít a měl by být u majitele domu.
Leč z vlastní zkušenosti v mnoha případech se tak neděje nebo chybí úplně (no)
Jirka Š. Svejkovský:
Součástí instalace je dokumentace skutečného stavu a musí být k dispozici po celou dobu životnosti zařízení.
Podle toho, jak popisujete stav instalace žádný projekt nikdy neexistoval a předešlý "kolega" to tahal, jak ho to napadlo.
Na neochotu zaplatit za řádný projekt často doplatí uživatel nízkou užitnou hodnotou instalace. V mnoha případech i finančně, protože montážník bez projektu snadno obhájí vícepráce a tak rekonstrukci prodraží o částku vyšší, než by stál projekt.
Co vám mám poradit? Sepište seznam průšvihů a nutných prací. Jako argument si přizvěte revizního technika. Domluvte cenu a navrhněte zákazníkovi, aby cenu za opravy špatně provedené instalace vymáhal na předešlé firmě (elektrikáři). Zpráva o stavu zařízení vypracovaná revizákem bude mít tu správnou váhu.
Pavel Horský:
Citace: oliver 21.02.2010, 02:25
Inak su tam samé pikošky napr : zásuvky v obývačke v počte 5 ks istených ističom B10/1 ,umiestnenie zásuvky v kúpelňy pod bojlerom, absencia ochranného pospojovania (boiler,plech.sprchova vana) atd...
#117#
Nemohu si pomoci, ale v tom co popisujete jako "pikošky" já nevidím žádný problém.
Kamil Novák:
Citace: Pavel Horský 21.02.2010, 12:26
Nemohu si pomoci, ale v tom co popisujete jako "pikošky" já nevidím žádný problém.
Souhlas :
- 5 x zás.230V na 10A jistič - žádný problém
- jestli je zásuvka v koupelně pod EOV nehraje roli - určující je o jakou zónu se jedná
- nepsopojení EOV by mohlo být chybou, ale k pospojení smaltované sprchové vaničky by musel být důvod.
:-\ :-[
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana