Jak zajistit správné pořadí fází?

<< < (2/3) > >>

:
OK, oni zásuvku skutečně nechtějí, jen přívod. Budou tam někde u toho čerpadla mít vlastní krabici s DIN lištou, takže tam právě čistě technicky mohou dát i ten chránič.

To, co psal pan Karvánek, chápu. Napsal jsem to zjednodušeně - zasahovat do hlavní rozvodnice ale nehodlám, už proto, že je tam i elektroměr. Muselo by se to řešit v koordinaci s někým, kdo "obsluhuje" ty pečetě na elektroměru a asi by to nebylo úplně levné. Kolik se za to ve skutečnosti platí, netuším, možná to nakonec přecijen takto pořádně i uděláme. Uvidíme... ;-)

Uvažujeme spíše o tom dát podružnou rozvodnici někam do sklepa blízko té hlavní (sice je to debilní, ale tu starou hlavní prostě nechceme z fin. důvodů nyní celou předělávat),  tam dát chránič a za něj jističe a vyvést od tama 5žilový kabel - jeden na tu kanalizaci, druhý na tu 400V zásuvku (která je ve sklepě). Proudový chránič na zahradní zásuvky jsem s vaší pomocí již řešil před 2 týdny a je nainstalovaný v podružné rozvodnici na opačné straně domu - nevím, zda mít dva samostatné 4pólové 30mA chrániče nejsou třeba vyhozené peníze, ale prostě to tak bude jednodušší z hlediska ostatního zapojení. Spíše mi vrtá hlavou, jestli místo požadovaného 25A/0.03A je korektní i zapojení chrániče 32A (rezerva pro současný provoz kanalizace i zásuvky 400V-25A).

Jaroslav Hasala:
Pokud je mi známo, jmenovité proudy pro proudové chrániče jsou buď 25A nebo 40A. Jmenovitý proud chrániče je max. přípustný proud, který může chráničem procházet, schopnost přenést více proudu, než je v reálu požadováno, určitě není vůbec na závadu. Rozdíl v ceně není nijak zásadní, u některých prodejců jsou dokonce chrániče stejných výrobců 40A levnější než 25A
Vámi navrhované řešení s druhou rozvodnicí není vůbec špatné, z provozních i praktických důvodů bude jistě vhodnější druhý proudový chránič. Časem bude možné nezávisle na na ostatním předělat i elektroměrovou rozvodnici.

Jiří Schwarz:
Doplňující otázka na pana Hasalu:
- běžný jistič má podle charakteristik y výrobce vypnout při přetížení za "nějakou dobu". Při proudu o 40% vyšším než je jmenovitý musí vypnout do jedné hodiny. To znamená, že jistič 25A může desítky minut vydržet proud kolem 30A! Počítá s touto "rezervou" chránič, nebo je to špatně za jističem 25A mít chránič 25A/30mA?
Osobně doporučuji 40A, ale spousta lidí se diví proč.

Petr Doležal:
To Schwarz:

Už to tady někde v diskusi bylo. Výrobci o tomto problému přece musí vědět. Třeba OEZ praví, že přiřazení jmenovitých proudů je do 1:1. Samozřejmě vyšší proud chrániče není na závadu. Jen je třeba hlídat výslednou zkratovou odolnost sestavy oproti reálu.

Stanislav Pavézka :
Vážený pane A.K.,
nevím,kde v sobě berete odvahu vzít si na svá bedra zakázku,která jak je již patrno z vašich dotazů ,je zcela nad vaše vědomosti a schopnosti.
Obdivuji  ty ,co vám při tom sekundují.Jak se říká vzhůru do bezvědomí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana