Jak se do nn přivodu dostalo nadpětí cca 280 V ve všech 3 fázích na dobu 40 min?

(1/4) > >>

Petr Moravec:
Na zavolání o pomoc jsem ca po půlhodině dorazil do podniku kde se zakouřilo z několika strojů.
Na hlavním přívodu jsem naměřil L1= 279 V;  L2= 279 V a L3= 280 V; sdružené napětí ca 440V.
Po telefonním nahlášení závady jsem dostal informaci, že se již cosi asi řeší.
Směnový mistr v podniku mi sdělil že, ví kde je trafostanice ze které jsou napojeni. Ovšem na místě jsme již nikoho nezastihli.
Pouze vrátný v přilehlém objektu potvrdil přítomnost pracovníků SČE.
Po návratu k hlavnímu rozvaděči bylo napětí již na běžné hodnotě.  Nadpětí muselo trvat celkem přes 40 minut.
Po dalším telefonátu jsme ony pracovníky dohledali, následovalo mlžení, že tam byli, ale že nic nedělali, že jen kontrolovali.
Můj dotaz spočívá v tom, že bych rád věděl, jak se tato nebezpečná situace může technicky stát.
Děsí mne představa, že mi doma v mé nepřítomnosti zahoří například adaptér od modemu.

Jiří Schwarz:
To si neumím dost dobře představit co by se na tu dobu muselo změnit, jak velkou oblast by to muselo postihnout. Samozřejmě by mohli energetici něco "dělat",  přepojit nějakou odbočku na trafu, ale to by muselo být spojeno s výpadkem "před a po".
Není tam nějaký "druhý" zdroj, který by napájel po omezenou dobu větším napětí např. z důvodu výpadku hlavního napájení?

Jaroslav Hasala:
Regulace napětí na výstupu transformátoru se provádí přepínáním odboček. Souvisí to s někdy dost odlišným napětím na primáru (obvykle 22 kV).
Pokud vím, dá se to u některých typů přepínat i za provozu, bez nutnosti vypnutí transformátoru .
Zřejmě k tomuto došlo, už vzhledem k přítomnosti pracovníků SČE u trafostanice.

Janský Petr:
Nedělali náhodou údržbu, nebo zásah na nule?

Jirka Š. Svejkovský:
Zásah na nule by nezvedl napětí ve všech fázích stejně. Spíš bych to viděl na přifázování trafa s chybně nastavenými odbočkami. To je ale čistá spekulace.
PS: Není někde poblíž malá vodní nebo větrník?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana