Dle jaké normy musí být provedeno uzemnění bodu rozdělení PEN?

<< < (2/3) > >>

Radim Strycharski:
Pamatuji si pouze, že toto doporučení bylo v ČSN 33 2000-4-41/2000, dále jsou nějaká schémata v nové ČSN 33 2000-1 ed. 2 (viz starší diskuse zde na Elektrice),  ale hlavně pro to existují rozumná zdůvodnění. Přerušení vodiče PEN představuje nebezpečný stav jak pro osoby, tak pro spotřebiče. Proto je vhodné tomu zabránit. Lze to ale jen do určité míry:

1. U rodinného domku je to jednoduchá situace. Bod rozdělení lze vést k uzemnění  rozumným průřezem, který odpovídá celkovému instalovanému příkonu domu.

2. U věžáku v bytě v 10. patře byste u toho samého průřezu musel zajistit, že nebude moci nahradit PEN hlavního domovního vedení, což je nemyslitelné. Když to uděláte, vystřídáte jedno nebezpečí druhým. Aby k tomu nedošlo, musel byste skutečně vést pospojovací vodič o tom samém průřezu. 

Miroslav Koukal:
V novém vydání normy 33 2000 4 41 ed.2 se již Vámi popisovaný článek nevyskytuje. Ale všiml jsem si ,  že popis rozdělení na několik N a PE z Pen obsahuje i  2--- 5-54 čl.543.4.3. ,  al je to jen konstatování ,že "počínaje nějakým bodem instalace jsou funkce nulového a ochranného vodiče zajišťovány samostatnými vodiči...
No moc jsem nepomohl >:D

Mlkar.martin:
Odskočím trochu od tématu. Co kdybych měl přívod do rozvaděče již v soustavě TN-S, je tam nutné tahat znovu ještě vodič z HOPky ? Rozvaděč umístěn ve vnitřním rozvodu a není dále než 100m od nejbližšího místa uzemnění.

Štefan Beláň:
Každému elektrotechnik ovi by mělo být vše jasné po nastudování ČSN 33 2000-1 ed. 2.

Mlkar.martin:
Podle Vámi přiloženého obrázku A.31B2 tedy vyplívá, že v distribuční síti bude provedeno uzemnění např. v trafostanici (po-té dle ČSN 33-2000-4-41 413.1.3N12) a následuje bod rozdělení z TN-C na TN-S tedy TN-C-S v tomto místě je to znovu uzemněno.
Všude na přiloženém obrázku je napsáno "může" beru to tedy tak, že je lepší to udělat než neudělat. Nebo se to vztahuje k jiné podmínce?
Pokud to tak není můžete mě prosím seznámit jak to popisuje norma ČSN 33 2000-1 ed. 2. popř. s Vaším názorem?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana