Lze nahradit stykače které spínají tělesa elektrokotle SSR spínači?

(1/2) > >>

Jirka RakouskyMF:
Při náběhu elektrokotle se nám po domě rozlehne 3x rána jak sepnou stykače.
Je možno je nahradit SSR spínači které přenesou výkon těles a budou nehlučně spínat?
Nedělá se někde vestavná jednotka pro rychlou výměnu v rozvaděči elektrokotle?

#105#

Zbyněk Hála:
Ano, běžné stykače lze snadno nahradit SSR pro tiché a bezkontaktní spínání zátěže. Nejdříve zjistěte max. proud v jednotlivých fázích a podle toho vyberte vhodný typ SSR. Doporučuji umístění na dostatečně velký chladič a styčná místa namazat tenkou vrstvou teplovodivé pasty.
Některé typy SSR mají ovládací vstup jen 5-12VDC nebo 24-48VDC, tak pozor při výběru, záleží na ovládacím napětí pro stykač.
Přiložený obrázek ukazuje 3fázové i 1fázové SSR pro spínání 25A odporové zátěže a použití teplovodivé pasty.
Snad vám tyto informace pomohou.

František Šohajda:
Při větších výkonech vzít v úvahu i chlazení /větrání/ rozvaděče.
nepíšete jaké příkony se budou spínat...

Jirka Rakousky:
Díval jsem se po netu na SSR a není mě jasné když píšou řídící napětí např.4-32VAC, znamená to, že se mě otevře na 100 proc. už od 4V nebo to funguje jako regulace a plné sepnutí je až na 32V.
Tělesa v kotli jsou 3x4.500W (3x1500W jedno).
Takže se domnívám, že 3x15A je i s rezervou až až.
Ona totiž cenová relace s každou amp.geometrick y vzrůstá :).

#105# Zdržte se nesmyslných pozdravů a děkování a soustřeďte se raději na to, co píšete. Nebaví mě opravovat základní gramatické jevy!

Fuk Tomáš:
Citace: Jirka Rakousky  02.01.2010, 17:16

Díval jsem se po netu na SSR a není mě jasné když píšou řídící napětí např.4-32VAC,znamená to,že se mě otevře na 100 proc. už od 4V nebo to funguje jako regulace a plné sepnutí je až na 32V.

Asi jste se díval málo. Relé spíná,  nereguluje.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Solid_state_rel%C3%A9

Citace: Jirka Rakousky  02.01.2010, 17:16

Tělesa v kotli jsou 3x4.500W (3x1500W jedno).Takže se domnívám,že 3x15A je i s rezervou až až.Ona totiž cenová relace s každou amp.geometrick y vzrůstá :).

Jestli tím máte na mysli, že byste použil tři třífázová SSR tj. 3x 3x15A tak ano.
Viz třeba http://downloads.industrial.omron.eu/IAB/Products/Switching%20Components/Solid%20State%20Relays/Panel%20Mounted/G3PB/J112/J112-E1-02.pdf kde píší že pro 15A typ (240V) je max. zátěž 5,1 kW.

Jen tak mimochodem, asi bych si na Vašem místě pořídil typ se jmenovitým napětím 480V. 240-voltový asi nebude mít dlouhý život. V katalogu se uvádí max. 264V AC (tj. 240 +10%) a potichu se na nás chystá norma, která bude dovolovat krátkodobě 230V +15% a to už je pro 240V typ na hraně. Tu a tam nějaké lehké přepětíčko, a je vymalováno.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana