Mohu připojit elektrický sporák na světelný okruh?
Jaroslav Hasala:
To Fuksa :
Takže, pokud má laik ve svém vlastním bytu nebo RD revizi starší než 5 let, nesmí připojovat do zásuvek žádné spotřebiče ? :-)
Petr Moravec:
To Fuksa:Opravdu máte postřeh.
Tento oddíl je právě proto zřízen všimněte si jak se jmenuje.
"amatéři, neodborníci, laici v silnoproudé elektrotechnic e"
– Jediné co zbývá je tuto sekci zrušit :-).Pane Fuksa, pan Hanák se ptá a od odborníků se chce pouze dovědět, je-li jeho řešení správné nebo ne. Myslím že nám nepřísluší nikoho urážet, už to že se ptá je lepší než že to nechá tak. Nejspíš sám podvědomě tuší, že něco není v pořádku.
Jiří Fuksa:
To: pan Hasala
Jistěže může, ale na vlastní riziko. My si snad, ale nemusíme vysvětlovat právní důsledky vyplývající z porušování zákonných ustanovení.
To: pan Moravec
Snad právě proto, že upozorňujete na skutečnost, ve které rublice se nacházíme, mne zarazilo, že navádíme laika, aby si zjistil druh vodičů, způsob napojení, šuplerou změřil a spočítal průřezy vodičů ap. Proto jsem to zjednodušil na tu skutečnost, že pokud byla instalace odborně posouzena (viz požadavek na revize), lze připojit vše co je připojitelné.
A jen tak mimochodem, zásadně instaluji kolébkové vypínače s jmenovitým proudem 16A (jsou běžně na trhu) pro světelné okruhy, ve kterých jsou zapojeny zásuvky např. pro osvětlování místnosti za pomocí stojanových lamp, právě z důvodu, že pokud je zásuvka instalována těžko zabráníte, aby se do ní nezapojil nějaký jiný spotřebič.
P.S. Nechtěl jsem pana Hanáka urážet a věřím, že to tak nebral.
František Bernard:
<p>To: pan Hanák
Pokud vím, dosud se periodické revize v bytech nemusí provádět. Bohužel. Takže těch pět let v příspěvku je zbytečných. Pokud je někde instalována zásuvka, je určena pro zapojení jakéhokoliv spotřebiče. Je potom na jištění, jak velký spotřebič bude fungovat. Teoreticky se může sporák o výkonu 2,8 kW na tento obvod s jištěním 16A připojit. Půjde o proud cca 13A. Prakticky ovšem jde jen o to, kdy vyhoříte. Nechte si raději udělat ke sporáku nový přívod. Dáte za tuto práci méně peněz než za rekonstrukci vyhořelého bytu.</p>
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana