Ako pripraviť rozvádzač na prevádzku s jednotarifnou aj dvojtarifnou sadzbou?

<< < (3/3)

Fuk Tomáš:
Citace: dolac  19.12.2009, 20:53

Myslím, že ste vo svojich výpočtoch použil ceny za tento rok. Na rok 2010 sú už iné ceny. Pozrite si aktuálny cenník:  http://www.zse.sk/index.php?www=sp_file&id_item=502
situácia je už výrazne iná, čo sa týka paušálnych platieb. Taktiež sa už zrušilo rozdelenie na malé a veľké domácnosti.
Taktiež si myslím, že spotreba na kúrenie 3000kWh ročne je asi málo, nemyslíte? Ja mám takú spotrebu v byte s centrálnym kúrením.

V našom regióne sú práve pre kúrenie TČ stanovené tie najvýhodnejšie tarify.  

3000 kWh x COP 3 = 9000 kWh už zase není tak málo, po odečtení TUV na 3 osoby je to cca 6500 kWh tepla na topení, a to v NED vytopí plochu >130 m2.

S tím ceníkem 2010 tam bude ještě háček, že to co je zveřejněné bude cena jen za silovou elektřinu a ne za distribuci. Povšimněte si, že ten ceník je plný formulací jako "Sadzba dodávky elektriny DD5 – D11 môže byť dohodnutá, len ak pre distribúciu elektriny do odberného miesta bude dohodnutá
distribučná sadzba pre odberateľov elektriny v domácnosti D5" a že je tam jednotný paušál za odběrné místo 25,10 SKK měsíčně nezávisle na velikosti jističe. Ta formulace podle mne znamená, že kromě sazby DD5-D11 uvedené v tom ceníku existuje (resp. pro r. 2010 bude existovat) ještě distribuční sazba D5.
Podle mne k tomu tedy přijde ještě připočíst cena za distribuci, a ta je tam zatím vyvěšena jen na r. 2009 http://www.zse.sk/index.php?www=sp_file&id_item=437

P.S. teď jsem se ještě koukl do Všeobecných podmínek:
c) Podľa zmluvy o dodávke elektriny, na základe ktorej dodávateľ elektriny
poskytuje odberateľovi elektriny v domácnosti univerzálnu službu, bude
k cenám za dodávku elektriny pre domácnosti, uvedeným v tomto rozhodnutí,
pripočítaná cena za distribúciu elektriny vrátane strát elektriny pri distribúcii
elektriny a prenosu elektriny vrátane strát elektriny pri prenose, tarifa
za systémové služby a tarifa za prevádzkovanie systému podľa rozhodnutia
úradu pre príslušného prevádzkovateľ a distribučnej sústavy, do ktorej je
odberné miesto odberateľa elektriny v domácnosti pripojené.

Martin H.:
Citace: dolac  19.12.2009, 20:53

Myslím, že ste vo svojich výpočtoch použil ceny za tento rok. Na rok 2010 sú už iné ceny.

Na stránke ZSE som klikol na link "ceny za dodávku .... pre rok 2010",  ale neoveroval som si to, tento rok treba spočítať dve rozhodnutia ÚRSO, diskutovalo sa o tom na portáli oStavbe.sk.

V ostatnom ma predbehol pám Fuk, kým som písal, nebudem teda duplikovať.

dolac:
Áno, p. Fuk bol dôslednejší. Všeobecné podmienky som už samozrejme nečítal. Takže naozaj treba pripočítať aj ceny za distribúciu.
Čo sa týka spotreby 3000kWh/rok sa mi to zdalo trochu málo, pretože som to porovnal so spotrebou mojej známej, ktorá má TČ, a tá ma spotrebu niekoľko krát vyššiu. Ona však výhody TČ využíva maximálne a samozrejme veľmi nešetrí (sauna, výrivka a pod.)

Čo sa týka pôvodnej otázky - výhodnosti jednotarifnej sadzby, nechce sa mi to prepočítavať, ale ak vychádza jednotarifná sadzba výhodnejšie, musí byť cenník ZSE urobený špatne. Každá tarifa musí byť predsa nastavená tak, že musí byť za určitých podmienok odberu výhodnejšia pre odberateľa ako iná tarifa.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana