Co se stane hasiči, když se dostane zásuvka 400V pod vodu?

<< < (2/5) > >>

Josef Nosek:
Myslím že nikdo nazaručí bezpečí v takové situaci. Může být velké, ale i malé jak popisuje J.Hasala. Vodivost vody nikdo nezná, pokud je to při povodni, bude voda pravděpodobně velmi znečištěná a tím více vodivá. Na to že vypne pojistka bych moc nespoléhal. Živé části zásuvky budou působit jako elektrodový kotel nebo vařič. Záleží na vzdálenosti mezi fázemi a na vodivosti vody. Zůčastnil jsem se na odstraňování závad po povodni tuším v roce 2000 ve Dvoře Králové n.L. Když opadla voda, byl jsem v jedné vodárně proměřit izolační odpor, měli podezření že je spálené čerpadlo, protože se z vodárny údajně kouřilo. Nakonec jsme usoudily, že se kouřilo z přípojkové skříně, která byla nějaký čas pod napětím pod vodou, než to vypnuli. Pěkně se to v ní vařilo. Pojistky samozřejmě nevypnuli. Veřejné osvětlení se vypínalo když byly spodky sloupů se svorkovnicemi pod vodou.

Jirka Š. Svejkovský:
Pokud nevypne jištění, bude největší proudová hustota přímo mezi vodiči. Protože bude zřejmě vodič PE/PEN spojen se zdrojem lepší impedancí než zbytek místnosti, poteče většina proudu tudy. Kolik zbyde na předměty ve vodě se dá jenom odhadovat. Určitě se ale proud "rozprostře" na velkou plochu a tudíž bude proudová hustota na jednotku plochy malá.

Je to prostě jiná situace, než když držíte živý drát a stojíte v louži - proud protéká vaším tělem celý. Jeho velikost závisí pouze na odporu mezi vámi a zemí. V případě, že stojíte po pás ve vodě a zásuvky se nedotýkáte, velikost proudu závisí na vodivosti vody, impedanci ochranného obvodu zásuvky, velikosti a tvaru místnosti, odporu vašeho těla, vzdálenosti od zásuvky nebo uzemněných částí ...

Petr Hasil:
Pánové  (poklona)  moc. Nechal jsem na onom webu odkaz tuto diskusi.

Jiří Schwarz:
Naprostý souhlas s názory kolegů, především p. Svejkovskýho.

Pro hasiče je daleko nebezpečnější hašení vodním proudem v prostoru, kde může dojít k zásahu vedení vodním proudem. Je předepsaná vzdálenost 30 metrů od vedení, v obci, jako třeba tam kde bydlím, by to znamelalo prakticky při každém zákroku vypnout celou ulici...

XL:
Něco z praktických zkoušek je zde ......
http://web.mvcr.cz/archiv2008/casopisy/150hori/2003/duben/strana12.html

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana