Co se stane hasiči, když se dostane zásuvka 400V pod vodu?

<< < (4/5) > >>

Jiří Schwarz:
Citace: Olda Morávek  05.12.2009, 14:26

Zažil jsem nechtěně podobný pokus na vlastní kůži.
Před lety jsem na stavbě při balení zjistil, že se nám spoj prodlužek na 230V IP20 válí kompletně ponořený ve špinavé kaluži.
Nejen, že nevypadlo jištění, ale zásuvky se ani neohřály. A to jsem z nich vyléval vodu proudem.

Tak nevím, jak je to s tou vodivostí vody?? :-X

Zásuvky a další komponenty s IP 20 na stavbě je šetření na nepravém místě a tak trochu hazard právě proto, že to může zmoknout, může se to polít, spadnout do louže, bláta,...
Pokud zásuvku "pod proudem" ponořím, teče největší proud mezi živými částmi uvnitř zásuvky, vně zásuvky toho moc neteče do té doby, dokud "neuhnijí" ty části, které jsou spojeny se zemí.
Ale zásuvka, která byla ponořena a byla pod napětím, může mít elektrochemick ými procesy poškozený povrch kovových částí, snadno pak při dalším provozu korodují, zvětšuje se přechodový odpor, něco může úplně "uhnít",  pokud je to ochranný vodič, může z toho být malér,...

K té vodivosti - byl dědeček, měl kolotoč,... a k němu nádobu s vodou, přisypal sůl a reguloval s tím rozběh motoru. Před měsícem byl u nás na pouti, chce někdo foto nebo krátké video?

František Šohajda:
Jen doplním kolegu Schvarze....po dobné primitivní reostaty se používali dříve v kinech a divadlech na setmění žárovek,zejména na vesnicích....b ylo to celkem nebezpečné.... ale to bylo za mého dětství a to už je dlouho. :D :D

Rastafarian:
tady je pěkné video, ukazující jak přidáná sůl do vody "sepne" obvod  http://www.youtube.com/watch?v=Rf2mS4J0FNg

Olda Morávek:
Já vím, že je izolant a že by to mělo vypadnout a že bych na to neměl sahat, ale ono to zrovna v mém případě nefungovalo. Kaluž byla slušně špinavá a leželo to tam několik hodin.
Prostě jsou občas vyjímky.  :P

dolac:
Bežná voda z vodovodu nie je až tak veľmi vodivá. Napríklad, 3-fázový destilačný prístroj o výkone 5kW má 3 dosky asi 1dm2 vzdialené od seba iba pár centimetrov. Pri napätí 400V tam teda pri tak veľkej ploche a tak malej vzdialenosti tečie asi 7A. Pri nejakých malých svorkách v zásuvke nie je možné očakávať prúd, ktorý by vyhodil istič.   
Ak sa pridá soľ, je to samozrejme niečo iné.
Voda pri úraze elektrickým prúdom zohráva hlavnú úlohu tým, že prúd ktorý pretečie telom postihnutého závisí najmä od prechodového odporu povrchu kože. Voda ho výrazne znižuje.   

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana