Markéta Zouplnová
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 01.01.2006, 20:53 » |
|
Při rekonstrukci bytu potřebuji rozvod zásuvek. Máme 10A jistič. Kolik zásuvek je možno napojit na tento jistič? Zjistili jsme, že od kabelu z vypínače na světlo jsou vyvedeny 2 zásuvky. Je toto bezpečné provedení? Je nutná revize?
|
|
|
|
Stanislav Školník
|
|
« Odpověď #1 kdy: 01.01.2006, 21:19 » |
|
Na tento jistič lze napojit maximálně 10 zásuvek, ale je potřeba si uvědomit, co na ně bude připojeno. Jinak ze světelného okruhu může být napojena jedna zásuvka. váš problém je nejlépe řešit na místě s odborníkem a ten vám řekne co a jak.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
|
« Odpověď #2 kdy: 02.01.2006, 02:29 » |
|
Na jednom okruhu smí být max. deset zásuvek, bez ohledu na jistič. Jistič určuje max. současný příkon, u jističe 10A je to 2300 VA (230V * 10A), u jističe 16A je to 3680 VA (230V * 16A). Zásuvky ze světelného okruhu nelze doporučit, ale při dodržení určitých zásad je lze provozovat, na bezpečnost to vliv nemá. Pokud máte pochybnosti o elektroinstala ci nebo s ní máte nějaké problémy, nechejte ji prohlédnout odborníkem, nejlépe revizním technikem. Ten by měl situaci na místě zhodnotit, popř. navrhnout nějaké řešení. Po rekonstrukci elektroinstala ce by měla být revize samozřejmostí.
|
|
|
|
|
|
Jiří Fuksa
|
|
« Odpověď #4 kdy: 02.01.2006, 17:02 » |
|
To: pan Kořínek Ten příklad je opravdu blbý. Nikde v českých normách není zakázáno používat aktivní hromosvod. Pouze je nutno dodržet prvotně zásady dle ČSN 341390. Poté si můžete přidat aktivních hromosvodů kolik chcete. Ideální je, když si ho namontuje váš soused, máte jistotu, že do vašeho objektu neudeří. Mimochodem, pokud je mi známo slovenská norma na aktivní hromosvod byla zrušena.
|
|
|
|
|
Jiří Fuksa
|
|
« Odpověď #6 kdy: 03.01.2006, 23:31 » |
|
To: pan Kořínek Vážený kolego, trochu mě překrucujete. Nenapsal jsem, prvotní zásady, ale prvotně. To znamená, že objekt musí mít řádný hromosvod dle ČSN 341390 a pak se může přidat aktivní. Dále jsem nic nepočítal, norma jasně stanoví, jak se řeší ochranný prostor objektu a potřebný počet svodů. A pokud se týká aktivních hromosvodů jsem spíše zastáncem myšlenky, že pokud někdo chce vyhazovat peníze, tak ať je vyhazuje. Tomu, zda jsou funkční nebo účinné uvěřím až je schválí mnou uznávaný největší odborník v ČR na hromosvody ing. Popolanský. Mimochodem, již jste četl návrh nové normy na hromosvody? To se budem divit všichni.
|
|
|
|
Milan Selezan
|
|
« Odpověď #7 kdy: 04.01.2006, 09:50 » |
|
To Fuksa: STN 341391 pre aktívne hrozvody je podľa dnešného výpisu z SUTN stále platné. Chcem sa však vrátiť k zásuvkám. Naopak, STN(ČSN)332130 je však už na Slovenskú zrušená od cca polovice r.2005, takže neviem dokedy bude v ČR platiť. Takže s tými zásuvkami 10ks na jeden obvod už v SR neplatí a vychádzať sa musí podľa istenia ako uvádza p. Hasala a z rady 33 2000... .
|
|
|
|
Jiří Fuksa
|
|
« Odpověď #8 kdy: 04.01.2006, 21:44 » |
|
To: pan Selezan Díky za informaci.
|
|
|
|
Michal Moravec
|
|
« Odpověď #9 kdy: 11.01.2006, 08:36 » |
|
Na jeden jistič lze zapojit 10 zásuvek, při čemž se dvojzásuvka považuje ze jednu.
|
Opravy, montáž a údržba elektroinstala cí a elektrospotřeb ičů. Správa, montáž a opravy IT. Opravya montáž MaR.
|
|
|
|
Roger
|
|
« Odpověď #11 kdy: 19.03.2015, 09:28 » |
|
1) Dotaz k poctu zasuvek: ma jine nez preventivni opodstatneni vyse zminena ceska norma stanovujici max. 10 zasuvek na jistic? Kdyz v EU je to jinak? 2) Bere se trojzasuvka jako 1 nebo 3 zasuvky? 3) laicky jsem se domnival, ze podstatny je instalovany prikon a delka vedeni, takze kdyz si to udela Tonda Kutil pro sebe a da si 11 zasuvek, riskuje neco mimo toho, nez ze neproleze revizi? Tedy za predpokladu, ze revizak bude tak hbity a bude pocitat zasuvky a detekovat, ke kteremu jistici patri...
|
|
|
|
Roger
|
|
« Odpověď #12 kdy: 20.03.2015, 00:36 » |
|
Pro upřesnění: ČSN 33 2130 ed.2, článek 5.3.6 uvádí, že na jeden zásuvkový okruh lze připojit 10 zásuvkových vývodů (dvojzásuvka = 1 vývod). Tento počet je pouze doporučený a je nezávazný. V odůvodněných případech, např. nebudou využívány všechny zásuvky, ale je jich více proto, aby byla vždy některá přístupna, nebo se jedná o zásuvkové hnízdo s více zásuvkami pro spotřebiče s malým příkonem a podobně, může být zásuvek více. Není to žádná závada proti bezpečnosti, ale je to doporučený počet, aby nedocházelo k přetěžování zásuvkových okruhů. Zdroj: http://forum.tzb-info.cz/114725-krabice-do-sdk
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #13 kdy: 20.03.2015, 07:03 » |
|
Když už znovu otvíráte diskusi starou pomalu 10 let, což považuji samo o sobě za úlet, tak by jste měl mít alespoň nějaké nové informace. Vámi citovanou normu, už máme v další edici, tedy č.3. A odvolávání se na 5 let starou diskusi je taky úlet. Normy se bohužel dost často editují, doplňují změnami a podobně. Jen pro doplnění. Požadavek zůstal a platí již desítky let a jestli normotvůrci neztratí rozum, nebo se zásadně nezmění skladba používaných spotřebičů, bude platit nadále. Tedy prozatím stále nic nového.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #15 kdy: 20.03.2015, 20:08 » |
|
Mimo vaseho opakovani slova "ulet" neuvadite nic noveho...
Ti všímavější ví, že píši o aktualizaci vámi citované normy, o které už psal před 9 lety Milan Selezan , tedy ČSN 33 1230 na ed.3. Ale to nevadí. Hlavně když vy jste uvedl něco nového. Ps: jasne, normy jsou normy, viz odkaz vyse, doporucuji precist o praci nkterych eletrikaru...
A proč. Je to pořád to samé dokola, jak už jsem psal. Nechápu proč nám tady furt podsouváte, jak jsou všichni řemeslníci špatní a drazí. Asi jste si dal nějaké novoroční předsevzetí. No nic. Navíc dělám pravidelně revize a potkávám mnoho "perliček", jak od laiků, tak některých elektrofirem. Nikde a nikdy jsem to snad nepopíral. Naopak doporučuji zvýšenou pozornost věnovat výběru firmy. Výběr dle ceny, není bohužel zvýšenou pozorností.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #16 kdy: 20.03.2015, 20:16 » |
|
... Me by napriklad ohromne zajimalo, jaky bude rozdil v impedanci obvodu mezi 10 a 15 zasuvkami - muzete dolozit nejaka fakta z real life? ...
Není to tak dávno... Starší rozvod, v rozvaděči impedance kolem 0,5 Ohmu, jistič B10, rozvod CYKY 2x 1,5 První zásuvka 0,65 Ohmů, nejvzdálenější 8. zásuvka téměř 2 Ohmy (víc jsem jich na okruhu nenašel), impedance se zvyšovala pustupně, takže nějaká chyba by tam být neměla, jen odpor vodiče a nějaké malé přechoďáčky. Každý spoj je nějaká možnost "problému", každý spoj je alespoň minimální přechodový odpor, takže já to beru jako rozumné, když je doporučení pro nějaké omezení. Samozřejmě že "nevytáhnu Kolt" na elektrikáře, který si dovolí zapojit zásuvek 11 .
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|