Jak se řeší kompatibilita přepěťové ochrany a proudového chrániče?
Rastafarian:
Jak se řeší kompatibilita přepěťových ochran a proudového chrániče? Když přepěťová ochrana zapůsobí, tak část proudu svede do PE vodiče. To ale znamená, že by měl vypadnout i proudový chránič, který pozná že něco uteklo do PE vodiče. Tak mě zajímá, jak se to řeší aby při zapůsobení přepěťové ochrany nevypadl proudový chránič. Jestli se dává proudový chránič se zpožděním nebo jak? za předpokladu že má dům přepěťové ochrany B, C i D
#117#
Pavel Horský:
Jelikož přepěťovou ochranu montujete na přívod rozvaděče a proudové chrániče až za tuto ochranu, případný svodový proud přepěťovky nemůže chránič zaznamenat, neboť nejde přímo přes jeho okruh.
Chránič vyhodnotí únik jen v okruzích, které jsou přes něj zapojené.
Rastafarian:
Ale v prvním příspěvku jsme napsal, že dům má 3 přepěťové ochrany třídy B, C, D. Přece ta třída D je přímo v zásuvce například k PC. Co když zapůsobí zrovna tato?
Pavel Horský:
Aha, tak to se omlouvám, toho jsem si nevšiml. Pak si myslím, že při poruše daného okruhu chránič opravdu vybaví a tomu se asi zabránit nedá. Myslím si, že to ale není až takový problém, když si vezmete kolik přepěťových špiček se ukáže za rok. Moc asi ne, že? Procento je mizivé. Když už to ale přijde, asi bych se nezlobil, že mi ten chránič taky vybavil. Co vy na to?
Jan Hájek:
Řeší se to tak jak se píše v ČSN 33 2000-5-534, tedy SPD se přednostně umísťuje před proudovým chráničem.
Částečně o tom píšeme v seriálu Tipy Triky 22:
http://www.kniska.eu/x/tat/TaT22.pdf/view
Svodiče typ 3 mají přeci jinačí vnitřní zapojení, mezi fází a prac. vodičem jsou varistory a jejich střed je přes bleskojistku na zem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana