Jak si vysvětlujete montáž vícenásobných zásuvek dle 33 2130 ed.2 ?

(1/3) > >>

Karel Popp:
Z jakého důvodu nemohou být zásuvky pod jedním rámečkem, v samostatných krabicích zapojeny na různé obvody. Viz ČSN 33 2130 ed.2 čl 7.7.8-vícenásobná zásuvka se považuje za jeden vývod. Také několik zásuvek zapojených ve společném rámečku se považuje za jeden zásuvkový vývod. Zásuvky ve společném vícenásobném rámečku nesmí být zapojeny do více než jednoho obvodu.

#116#
#117#  Jen jsem opravil otázku v záhlaví.

Radim Strycharski:
Nu, kolegové, co si myslíte o tomto článku? Podle mě je nesmyslný, protože:

- míchá se dohromady výrobek a instalace
- na jednu stranu se požaduje více samostatných obvodů pro spotřebiče nad 2 kW a dle požadavků připojovaných zařízení, tj. požadavky na více samostatných zásuvkových vývodů a na druhou stranu nelze toto kvantum vývodů agregovat do společných rámečků  (wall)
- vytrácí se logika postavená na omezení přechodových odporů ve spojích,když může být v jednom obvodu za sebou třeba padesát fyzických zásuvek  :(

Neumím si představit, že bych po natažení několika obvodů pro kuchyňskou linku vysvětloval investorovi, že ty zásuvky nesmí dát do společného rámečku.  (zle)

Štefan Beláň:
Osobně jsem přesvědčený,  že došlo ze strany "normotvůrců" k nepřesnosti ohledně technického řešení. Jsou zde hozeny do jednoho pytle krabice a rámečky. (zle)

Určitě je správné a logické,  že při použití jedné 2krabice nebo 3krabice (takové ty spojené jako jeden odlitek bez přepážky) je nutné použít pouze jeden přívod = jeden obvod.

Pokud se z estetického důvodu provede montáž více přístrojů uložených do samostatných krabic, spojeným uzávěrem (zámkem),  například hranaté od KOPOSu, potom nic nebrání tomu, aby do každé samostatné krabice byl přiveden samostatný obvod. Tyto přístroje se potom dají spojit do jednoho vícenásobného rámečku, ať už se jedná o vypínače a zásuvky anebo pouze o samostatné zásuvkové obvody. :)

PS: Už se těším na opravy a dodatky k z brusu nové a dlouho připravované ČSN. (doh)

Rozmahel Vladimír:
Myslím si, že to celé je jen kostrbatě napsáno. Povinnost jednoho přívodu do společného přístroje je dle mého soudu dána snahou zabránit riziku možného úrazu z blbosti, kdy si neznalá osoba vypne jednu zásuvku a sáhne si do druhé. Zrovna tak je možno při neopatrné manipulaci v takových zásuvkách, nebo při vyhřátí vodičů " vytáhnout "mezifázový zkrat s většími účinky než jednofázový.

Radim Strycharski:
Citace: Štefan Beláň  17.11.2009, 14:20

Jsou zde hozeny do jednoho pytle krabice a rámečky. (zle)

Taky mě to napadlo, ale nezdá se mi to.  (no) Výběr krabice je už na začátku podmíněn tím, jestli bude ve finále vícerámeček nebo ne. Pak mohu mít v sádrokartonu jednu vícekrabici anebo v omítce několik krabic spojených závěry. Vždy se dělá "dištanc" vícekrabice anebo krabic kvůli rámečku. 

Osobně by se mi daleko víc líbilo vymezení jen na vícezásuvky od výrobců, např. dvě spojené jednoduché zásuvky IP44 od ABB.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana