Lze stmívat jednu žárovku pomocí dvojitého vypínače?

<< < (2/4) > >>

Antonín Vaněk:
Také jsem dlouho používal diodu.Měl jsem lustr v obýváku na 1 žárovku a toto řešení mi vyhovovalo. :)

Kamil Novák:
Citace: rostislav šašvata  02.11.2009, 19:08

Pokud vámi popisovaný dvojvypínač je spínač č.5,pak se to dá udělat diodou,která je na příslušnou zátěž.Výsledek je poloviční svítivost a bolení očí,protože odřežete jednu půlvlnu ze sinusovky.

Přesně tak.  :(
Zrovna minulý týden jsem odštípával z dvojvypínače diodu na jedné špitální ubytovně. Nový nájemník neměl pochopení pro 25Hz stroboskop, který si zhotovil jeho předchůdce.  (dabel)

Jan Franěk:
Nechápu to. Vždyť snad právě proto je lustr půlený, aby se nechala intenzita regulovat 50 a 100% jasu.
Proč místo slabší žárovky vymýšlet diody ? Jsem pro hotová řešení. Pokud vypínač č.5 nevyhovuje, tak zakoupím stmívač a hotovo. Už je jiná doba. Dnes se nebastlí. Kdysi to jistě mohlo mít smysl, ale teď mi uniká.  o:-)

Jiří Schwarz:
Dioda 1N4007 sice vypadá jak vydrží, když je na 1A, ale někdy nevydrží zapínání nebo spálení žárovky. Staré KY705 nebo KY725 (kovové pouzdro) na ty špičky byly o něco odolnější.
Z nových bych doporučoval 1N5407 (asi 3Kč, 3A)

Osobně bych se přidal k názoru použít stmívač, dělají se s ovládáním z více míst nebo i na dálkové bezdrátové ovládání.

Opravník:
Citace: Jiří Schwarz  02.11.2009, 23:27

Dioda 1N4007 sice vypadá jak vydrží, když je na 1A, ale někdy nevydrží zapínání nebo spálení žárovky. Staré KY705 nebo KY725 (kovové pouzdro) na ty špičky byly o něco odolnější.
Z nových bych doporučoval 1N5407 (asi 3Kč, 3A)

1000 V má až 1N5408, k mání za kačku pade.

Citace: Kamil Novák  02.11.2009, 22:02

Přesně tak.  :(
Zrovna minulý týden jsem odštípával z dvojvypínače diodu na jedné špitální ubytovně. Nový nájemník neměl pochopení pro 25Hz stroboskop, který si zhotovil jeho předchůdce.  (dabel)

Žárovka napájená 50 Hz sinus bliká 100 Hz, po půlvlnném usměrnění bliká 50 Hz  :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana