Co je to PID regulace teploty?

<< < (2/2)

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Pavel Ošťádal  31.10.2009, 22:09

(poklona)  vám pane Švejkovský.Tak to si představuji fundovanou a stručnou odpověď.
Strávil jsem docela dost času s nastavováním parametrů PID regulátoru pro saunu.Topení jsem simuloval žárovkama.Jsem si téměř jistý,že se to ve skutečnosti bude chovat jinak a mám hrůzu z nového laborování.Pou žívám regulátoru TLK 39-Logitron a i jeho funkci autotuning.
S pozdravem Pavel.

Tak to vám dám jednu radu. Derivační složku nepoužívejte nebo jenom velmi opatrně. Obvykle totiž stačí sladit P a I.

Martin Mareček:
Nejprve zkuste automatické nastavení regulačních parametrů. Pokud byste s výsledky nebyl spokojený, můžete zkusit třeba tento postup (podobných metod existuje víc):
1. Přepněte na dvoupolohovou regulaci. Měřená teplota bude kmitat kolem žádané.
2. Zvyšte žádanou teplotu a sledujte:
a) P (st.C)  = max. rozkmit měřené teploty (rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší dosaženou hodnotou v prvním rozkmitu) - kmity se budou postupně utlumovat, ale úplně se jich nezbavíte.
b) T (s) =  perioda kmitání - ta se nemění.
3. Pásmo proporcionalit y nastavte P, integrační konstantu T a derivační T/6.
POZOR:
Musíte vědět, s jakými jednotkami počítá regulátor, možná je budete muset přepočítat.  Typicky se integrační a derivační konstanty uvádějí v minutách:vteřinách.
Měření provádíte na typické provozní teplotě - v jiných teplotách se regulace může chovat jinak.

Několik poznámek:
Věnujte pozornost umístění snímače teploty. Musí být blízko topení - ale ne příliš. Správné umístění je kompromis mezi rychlostí odezvy a přesností měření teploty prostoru.
Co jsem slyšel, fuzzy algoritmus je vhodný pro pomalé děje. Ale žádné technicky srozumitelné vysvětlení funkce a nastavení bohužel neznám.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana