Je mozne, ze vedou elektricke kabely v podlaze v panelaku?
Jan Kučera:
Dokonce se mi stalo, že když jsem si hmoždinkami připevnil práh, převrtal jsem si pod zárubní přívody k zásuvkám v pokoji. A byl to plochý AYY bez trubek. Bohnice, rok stavby 1973-5.
Miroslav Bardoděj:
Ad černý odběr od souseda: Zajímavá myšlenka, ale je to realizovatelné pouze v době, kdy soused svítí.
Že vedou kabely v podlaze, o tom není pochyb. Že často nejsou v ochranných trubkách, to je také jasné. Kudy přesně vedou a hlavně, kolik je nad nima betonu, to vám nikdo nepoví. Trasa se dá najít, ale hloubka zůstane neznámá.
Radovan Fišer:
Ještě k tomu černému odběru. Myslím, že by to šlo i bez svícení u sousedů. Někde jsem tady četl, že se v panelácích často nevypíná fáze ale N...
Pavel Bertl:
Pokud by se vypínal vodič PEN, tak by se velice jednoduše dostala na kostru lustru fáze. To je nebezpečí těchto dvoužilových rozvodů při přerušení vodiče PEN. Fáze by šla přes žárovku a dostala by se přes uzemňovací propojku na kostru.
Jaroslav Hasala:
To Bertl:
Troufnu si tvrdit, že cca 50% svítidel v panelácích nemá připojenou kostru vůbec...
Ale že by někde paneláku byl vypínáný N (PEN) vodič místo fáze, s tím jsem se zatím nesetkal...
Ale možné je všechno, na panelácích často dělali různí brigádníci, o kvalitě revizí si také nedělám iluze...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana