Musí být zásuvka u kuchyňského dřezu přes proudový chránič?
Jaroslav Hasala:
To Jastrábek:
Rozhodně jsem proto, aby všechny zásuvky 230V v RD nebo bytu byly připojeny přes chrániče 0,03A, z důvodů, které jsem popsal výše - lepší ochrana před úrazem el. proudem i před požárem.
Z provozních důvodů je vhodné, když jsou důležité okruhy napojeny na samostatný chránič, aby v případě nějaké poruchy v době nepřítomnosti např. nevytekl mrazák nebo nechcíply rybičky :-)
Samozřejmě je to penězích, cena chráničů není zrovna malá a záleží na dohodě s investorem. Pokud mu jde především o bezpečnost a zároveň i o cenu, potom je jediná možnost osadit jeden centrální chránič "na všechno". Pokud mu jde bezpečnost i o spolehlivost a je ochoten to zaplatit, osadí se více chráničů. Pokud chce někdo minimalizovat náklady a preferuje spolehlivost nad bezpečností, osadí se chránič jen na ty okruhy, kde je to vyloženě předepsáno ČSN (koupelna).
Já osobně si ale nemyslím, že by jeden centrální chránič "na všechno" u bytu nebo RD představoval nějaký extra problém. V našem kraji (JM) je takovéto zapojení běžné, problémy s tím nebývají.
Pokud je nová instalace a slušné spotřebiče, chránič nevypadává. V rámci služeb zákazníkům poskytuji samozřejmě servis a opravy. Pokud došlo k nežádoucímu vypínání chrániče, bylo to vždy způsobeno používáním vadných spotřebičů nebo vnějším zásahem do instalace např. navrtáním kabelu. Zatím jsem se nesetkal s tím, že by byl chránič vadný v tom smylu, že by bezdůvodně vypínal.
Osobně požívám rčení, že není vadných chráničů, jenom někdo neumí najít závadu v instalaci. Alespoň zatím to tak vždycky bylo.
Dále, alespoň u RD a bytů bych rozhodně preferoval bezpečnost nad spolehlivostí. Koneckonců k výpadku proudu může dojít i z dalších důvodů. Zatím se mi nestalo, že by někdo chtěl "zbytečný" chránič demontovat nebo zapojit jen okruhy, kde je to vyžadováno ČSN.
Závěr ať si z toho udělá každý sám. O použití chráničů jsme tady diskutovali už mnohokrát, k nějakému všeobecnému řešení jsme nedošli.
Ke zde napsanému podotýkám, že jde pouze o můj názor na věc a týká se to hlavně RD a bytů.
Petr Moravec:
Tedy to žasnu
Základní ochrana je odpojením od zdroje (jistič a impedance poruchové smyčky).
Proudový chránič je snad ochrana doplňková.
A u té lednice s tím dítětem to nemůžete myslet vážně.
Já jen tvrdím u dřezu ano, ale pro lednici nebo PC
??
Pánové ono se to fakt blbě prodává.
Konkurence by vás zničila a normy dodrží.
Chrániče nabízím a vysvětluji uživatelům přednosti
ale.... co je moc to je moc.
A zajímalo by mně, čím budete argumentovat pane Vacula až vás obviní že jste stavbu záměrně prodražil a těch 7 ks si můžete zase odmontovat a dát si je domu. :-)
Argument já to myslel pro vaše dobro? hmmm.
Nic dalšího asi nenajdete, protože ledničku asi při provozu v ruce nedržíte a venku jí snad také nemáte. Viz ten citovaný článek přečtěte si ho pořádně a pomalu.
Pro: Alin
Není náhodou PC zapojeno na zásuvky vybavené svodiči přepětí?
Prý to dělají svodiče a při pulzu který svádí vyvedou proud ven ze součtového trafa chrániče a myslím že to tak může být.
Chránič s G zkuste.
Petr Moravec:
Pane Hasala s tím centrálním chráničem.
Teda do toho bych asi doma nešel.
Ještě tak 300mA to jo ten bych si tam v RD dal
ale 30mA... centrální... je to divný.
Docela bych se bál, spotřebiče stárnou a problémy příjdou. Zvažte to?
Mám také chrániče rád. :-).
Petr Moravec:
Koukám že jsem tak kousavý být neměl,
p. Nosku s tím bodem 3... no je to tam.
Omluva :-).
Štefan Beláň:
To MoravecJen pro upřesnění. Základní ochrana samočinným odpojením od zdroje může být i chráničem ne jenom jističem.Myslím si, že nebude dlouho trvat a doplňková ochrana živých částí chráničem bude předepsaná pro všechny bytové instalace. Je to snad už i v návrhu k vydání normy.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana