Musí být zásuvka u kuchyňského dřezu přes proudový chránič?
Jan Alin:
Souhlasil bych s použitím chráničů všude jen okruh určený pro zapojení PC bych chráničem neosazoval. Nevím proč to je ale už několikrát jsem viděl že při zapojení několika PC zhruba po půl roce začal chránič vybavovat bez zjevné příčiny. Měření nic neukázalo a po výměně chrániče za nový vše zase fungovalo cca půl roku a stejná situace. Bohužel při provozování náročnějších aplikací vybavení chrániče zůsobí dost citelnou ztrátu. Vypnutí samozdřejmě částečně řeší UPS ale tam je pak chránič relativně k ničemu. Pokud by někdo měl informaci proč k tomuto stavu mohlo dojít a jak to vyřešit rád bych se poučil.
Mirek Karel:
Dovolím si trochu odbočit od tématu.Proudov ý chránič je jako doplňková ochrana dobrá věc, ale ze všech těch diskuzí mi připadá, že ho stavíme do pozice všemocného spasitele.U soudu sice může padnout otázka proč nebyl použit, ale když je celá instalace provedena neodborně,nic se tím neřeší.Chránič sice zareaguje a vypne,při dotyku živých částí dostanete docela slušnou pecku,určitě jste to již zažili.Elektri ka je prevít a bohužel někdy i zabíjí.Znám plno firem,které osazují proudové chrániče a myslí si,že se nic nemůže stát.Opak je pravdou,nikoho tím nenapadám ani nepoučuji, ale podle mých zkušeností je tomu bohužel tak.
Pavel Jastrábek:
Jardo
Proč myslíš ,že,by se měli lednice atd. připojit zvlášť přes chráníče?
Tibor Hanko:
2 Jan Alin: Asi sa po čase FI stáva citlivejší na reziduálny prúd (ale či to je pravda, nie som si istý - nie náhodou naopak? - ďalšia téma do diskusie), ale nesúhlasím, že meranie nič neukázalo. Meraním sa dá nájsť vždy chyba!
Bol ten chránič zapojený na celú inštaláciu, alebo len na časť? Aký bol celkový unikajúci prúd v PE? Nebol náhodou blízko k polovičke reziduálneho prúdu? Potom stačí menšie zvýšenie záťaže a je to.. Aký unikajúci prúd mali jednotlivé PC? Neboli prepojené (po signálovej ceste) aj s niečím iným? - najlepšie so spotrebičom triedy II (podobný problém som riešil aj ja a tiež som sa natrápil, ale merák neoklame...) Skúste merať celkový unikajúci prúd a postupne odpájať z PC všetky káble.. To by chcelo viac informácií.
Jan Alin:
Čím to bylo asi už nikdy nezjistím, instalace je už předělaná bez chrániče. Je docela možné že to byla vadná série chráničů která se po určité době stávala citlivější.
Počítače byly v pořádku protože po výměně chrániče vše fungovalo. Zkoušel jsem tehdy měřit oba chrániče osazené v rozvaděči bez zapojeného vývodu a ten starší vypínal cca o 2mA dříve (měřeno postupně narůstajícím proudem), hodnoty si už nepamatuju ale byly běžné. Problém je s tím že nevím co vlastně při zapnutí dělá zdroj počítače. K čemu dochází při zapnutí mě neřekli ani v servisu kde je opravují a na vlastní výzkum nemám čas a hlavně vybavení :-).
Na další perličku jsem narazil nedávno. Nový chránič který jsem před půl rokem osobně měřil a vím že byl v pořádku (napojena dvě svítidla a jedna nepoužívaná zásuvka) při měření nevypnul vůbec. Zkoušel jsem ho vybavit až 500mA a nic prostě je z něj pouhý vypínač a to během půl roku.
Závěr z toho všeho mám jen jeden. Chrániče jsou určitě přínosem ale nikdy je nebudu používat pro obvody kde je důležitá dodávka elektřiny a vždy je budu pečlivě měřit způsobem že ho ručně vypnu, pak vyhodím zkušebním tlačítkem a pak teprve měřím měřícím přístrojem a to ve všech fázích a pokud možno dvakrát :-). Prostě jim zas tak moc nevěřím.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana