Nemáte bližší info o reportáži TV Nova probíjení přes zásuvky a vodovod?
Fuk Tomáš:
Citace: Karel Wágner 15.07.2010, 16:01
Upozornil jsem dokonce na fakt, že měl také v lokalitě Na Huti potíže bagr, pracující na inkriminovaném výkopu, kterému často praskaly žárovky v reflektorech a dokonce mu vyhořel měřič motohodin.
Stejný problém jsem měl před pár lety s manželčinou Felicií. Nepomohla ani návštěva moderního odborného škodováckého autoservisu (Goldcar)...
Rozuzlení: vyměnil jsem svépomocí regulátor napětí a bylo rázem po problému.
Takže pokud o tom nevíme nic víc, tohle bych asi do tabulky (zatím) nepřidával. Žádná z přítomných hypotéz se k tomu nevyslovuje.
Miroslav Minařík:
Citace: Petr Doležal 15.07.2010, 14:02
Chybí mi zkrátka odborníci na vlakovou trakci. Zatím na tomto vlákně jsme jen klasičtí elektrotechnic i, novináři a fyzik
Nechybí tak zcela.
Ve Strašicích byl na přednášce přítomen Ing. Jiří Hajzl a den po té u mě seděli ve střižně další pánové z dráhy Ing. Ladislav Horák a ing. Jaroslav Molák.
Tedy z dráhy máme ty nejlepší! (norm) Jen je čas dovolených a ne každý má čas a chuť dopisovat od "moře".
Otakar Dosbaba:
Citace:
A co je váš kandidát na místo v elektrické instalaci s nejmenší elektrickou pevností? (když žárovky popraskají a ostatní spotřebiče jsou odpojeny)
K poruše dielektrické pevnosti by došlo snad nejdříve v samotném CYKY kabelu, pokud by šlo o standardní přepětí mezi PE/N a L. Pak také mezi blízkými vodiči rozvodnici, v instalační krabici atd.
Teda nevím, ale čekám, že mě chcete na něčem nachytat, :) protože tu diskutujeme o dost banálních věcech. ;)
Ty jevy také rozlišuji, jen jsem chtěl poukázat na tepelné účinky klasického oblouku. Instalace jím moz poznamenána ale nebyla.
Fuk Tomáš:
Citace: Otakar Dosbaba 15.07.2010, 16:54
Citace:
A co je váš kandidát na místo v elektrické instalaci s nejmenší elektrickou pevností? (když žárovky popraskají a ostatní spotřebiče jsou odpojeny)
K poruše dielektrické pevnosti by došlo snad nejdříve v samotném CYKY kabelu, pokud by šlo o standardní přepětí mezi PE/N a L. Pak také mezi blízkými vodiči rozvodnici, v instalační krabici atd.
S tou krabicí bych byl na vážkách - jsou tam ale vůbec nějaké? A pokud ano - s věnečky nebo wagovkami? V případě wagovek může být vzduchová mezera mezi odizolovanými konci vodičů klidně 1-2 cm, což je odhaduji víc než ve strojku zásuvky Standard (který na rozdíl od krabice či rozvodnice může být po 10 letech taky notně zaneřáděný).
A samotné vodiče v CYKY? Zkuste si dvě žíly s nedotčenou izolací proti sobě prošlehnout. Elektrická pevnost PVC je cca 50 kV/mm.
Váhal bych taky ohledně patic žárovek - ale tam po jejich popraskání nejspíš došlo k vyšroubování a k vypnutí vypínačem, což by elektrickou pevnost zvýšilo.
Takže celkově mi jako nejslabší místo ty strojky zásuvek nepravděpodobn é nepřijdou.
Otakar Dosbaba:
No, jen že zaručovaná pevnost CYKKY kabelu je, tuším, o řád menší. Dobrý ale, ať se tu nenaháníme. :) Zatím žádný z pozorovaných jevů se ale netýkal fázových vodičů. Děje pokračovaly i po odpojení fázových vodičů od objektu, dokonce místní elektrikář v jednom z rozhovorů pro TV tvrdil, že odpojoval z okruhové rozvodnice vodiče N i PE. Nevím, zda v tu chvíli odpojil i přizemění či pospojování v EPS.
Bohužel, jsme ale jen u dohadů, protože nebyl dosud k diskusím přítomen nikdo z odborníků a elektrikářů, který se v inkriminované době kolem toho motali a podali tak přímé a konkrétní svědectví, případně jim bylo možné položit doplňující otázky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana