Je nutná sporáková kombinace u bojleru?
Jaroslav Hasala:
To Draštík:
Nesouhlasím s tím, že musím RZ žádat o povolení, když chci instalovat jakýkoliv spotřebič. Limitující je pouze jistič před elektroměrem, jinak v podstatě mohu mít připojeno cokoliv a kdykoliv. V případě snížené sazby by se poněkud prodražilo spínat spotřebiče s vyšším odběrem mimo nižší sazbu, ale v zásadě jsem přesvědčen, že je to čistě můj problém a nemůže mi to nikdo zakázat ani mě za to nějak trestat. Mám pocit, že ceny energií jsou samy o sobě trestem nebo minimálně motivačním prostředkem.
Jinak také RZ nemají běžně přístup do objektu, musí jim být umožněn pouze přístup k elektroměru a k neměřeným částem.
RZ v praxi nijak zvlášť nezajímá, co má kdo instalováno, zajímá je hlavně, jestli hradíte faktury.
Dále bych podotknul, že obecně je u nás energie spíše přebytek, než nedostatek. Jinou věcí je kvalita sítí.
A dále, pokud by všichni začali hromadně šetřit, určitě by to ve finále nepřineslo slevnění cen energií, ale spíše zdražení (někomu by klesly zisky :-)
BTW je zajímavé, kam se tato diskuze dostala...
Georgis Fasulis:
Osobně mám zkušenost s našimi RZ, že to blokování neberou zas tak vážně, i když to je v podmínkách. Čím více zákazník zaplatí tím lépe pro ně. Kamarád má na rozvaděči přímo přepínač, kterým to blokování ruší, když potřebuje :-) Nikdy neměl problém. Na regulaci celé přenosové soustavy nemají domácnosti zas tak velký podíl. Jiné je to v průmyslu, kde se sjednává technické čtvrtdhodinové maximum a za překročení se platí vysoké sankce. Ti roumní si to dnes hlídají automaticky a při blížícím se překročení automaticky odpojují nedůležité vytiované spotřebiče, aleto už je jiná kapitola. Obecně má pravdu pan Hasala, ale na druhou stranu - ty podmínky blokování v některých sazbách opravdu jsou. Rozhodně se to ale nemůže BRÁT jako neopravněný odběr - je to jen jakési porušení podmínek. Neoprávněný odběr je černý odběr - nezaplacený.
Jaromír Urbanec:
Nám taky, ale jelikož máme jen boiler, pečeme je v noci a musím pak husy a kachny snídat a nechce se mi potom do práce :o)
Josef Hejduk:
To Fasulis:
mýlíte se, jestliže tvrdíte, že neoprávněný odběr je jen ten nezaplacený. Právě řeším jednoho zákazníka, který si svévolně zvýšil z 25A na 32A jistič před elektroměrem a ten rozdíl 7A je považován podle jejich výhlášky za neoprávněný odběr a dali zákazníkovi podle sazebníku 50 000 Kč pokutu, kteru bude muset zaplatit. Všechny faktury za natočené kW hodiny přitom mají zaplacené. RZ to mají v tomto směru perfektně zaopatřené po právní stránce a ani syn právník, který se mi snažil najít nějakou skulinku v té jejich vyhlášce neuspěl.
Radovan Fišer:
Trochu zpět k původnímu tématu... Slyšeli jste někdy o tom, že by bioler "někdy prosakoval" a proto vybavoval proudový chránič? Jeden odborník se mě snažil přesvědčit, že je zbytečné jej přes chránič vůbec zapojovat, že bude stejně chránič vypadávat. Připadá mi to na hlavu: když prosakuje, tak o to spíš bych ho přes chránič zapojil, abych se o tom aspoň včas dozvěděl, ne?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana