Nemusí být náhodou zárubně dveří koupelny také uzemněny?

(1/3) > >>

hosnedl:
V novém bytě, kde je část sádrokartonová,
probíjí fáze na zárubně.
Proti nule lze naměřit 230V,
aniž by vypadl jistič.
Evidentně je někde fáze v kontaktu s kovovou konstrukcí.
Je nějaká norma, která nařizuje aby byly zárubně, resp. konstrukce sádrokartonu uzeměny?

Na zemi je plovoucí podlaha, takže při běžném doteku ani nebrní ...

#105# Žádná norma nic nenařizuje ale doporučuje! V síti není 220V ale 230V. Jistič není od toho aby vybavoval při probíjení, od toho je proudový chránič. A nakonec "Ochrana uzeměním" jedna není otázka a pak se píše "zemněním".

Fuk Tomáš:
V kontextu s diskusí http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,13628.0.html
velmi zajímavá otázka. Jsem věru zvědav na reakce nepospojovačů.

Pokud je futro dveří skutečně v koupelně, a pokud není dostatečně izolováno od vodivých stavebních konstrukcí, je třeba ho zahrnout do ochranného pospojování.

hosnedl:
Myslel jsem, že se dočkám odborné rady a ne kárání pedagoga z jazyka českého:-) Jsem z generace, která má zažito 220 a 380. 10 V není předmětem problému. Problém je v tom, že sáhne-li někdo dobře uzemněný na zárubně, může jej to zabít.... Dále jsem se domníval, že pokud je něco stanoveno předpisem, či normou, je to závazné. Nevěděl jsem, že se dodavatel elektromontáže řídí doporučením typu, bylo by vhodné to udělat takto, ale nic se neděje, uděláte -li to jinak....

Fuk Tomáš:
Ještě doplním: doporučuji všechny obyvatele okamžitě vyhnat na opačný konec bytu, zjistit který obvod tu fázi do konstrukce propouští, a až do návštěvy elektrikáře ho nechat vypnutý.

Citace: hosnedl  17.10.2009, 23:03

...Nevěděl jsem, že se dodavatel elektromontáže řídí doporučením typu, bylo by vhodné to udělat takto, ale nic se neděje, uděláte -li to jinak....

To je příliš zjednodušený pohled. Na téma závaznosti řešení podle normy se tu vedly bohaté diskuse, použijte tlačítko vyhledávání.

IM:
Pokud se týká norem, použil bych slovní spojení ...norma stanoví.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana