Jak signalizovat osvětlení na WC?
Jaroslav Ferst:
Jde to i neelektricky - před lety jsem někde viděl provrtané dveře s vlepenou skleněnou tyčkou. Asi to bylo nejjednodušší, protože vypínač byl na WC zevnitř, ostatně jako ve většině bytových jader.
Jaroslav Hasala:
Řešil jsem něco podobného, vypínač byl bez N vodiče, nakonec jsem to udělal takto : Protože světlo bylo na stěně za dveřmi, provrtal jsem stěnu pod světlem a na druhou stranu stěny (na chodbě) jsem zapojil nějakou signálku, myslím že to byla HIS, paraleně se světlem. V dané situaci to bylo asi nejjednodušší a "nejčistější" řešení.
Karel Kosina:
Uvádím jako zajímavé řešení,viděl jsem vypínač s kontrolkou (USA) a tento signalizoval zapnutý i vypnutý stav světla i bez přivedeného N vodiče.Tajemst ví spočívalo v malém trafu vinutém na kruhovém ferit.jádru.Pr imár tvořilo asi 20 závitů Cu 1,5m-sekundár nevím.Primár byl v tomto jedním koncem připojen v sérii s kontaktem vypínače jehož druhý kontakt byla odvodní svorka ke světlu,druhý konec primáru byl připojen přes malou automatickou pojistku 2A na přívodní svorku F.Tato svorka byla přes odpor propojena s jedním vývodem sekundáru ke kterému byla dále připojena usměrňovací dioda,z této na dvojbarevnou trojúhelníkovo u led diodu zabudovanou v rámečku vypínače.Její vývod pro červenou barvu byl připojen na druhý vývod sekundáru,vývod pro zelenou barvu na odvodní svorku ke světlu.Takže zelená –světlo vypnuto,červená –světlo zapnuto. Jediný údaj co byl na něm uveden: FEK co.pat. USA 100-120V 2A max.
Miloslav Janoušek:
Před dvaceti lety jsem si také dělal kontrolky do některých vypínačů a to tak,že jsem používal 6 voltové žárovky zapojené do série s vypínačem,pro 60W na 0,3A,pro 100W 0,5A.Bylo to v době,kdy LED stála 70,-Kčs.Používám to dodnes,jedinou nevýhodou je,že se žárovička jednou za čas povolí od rázů vznikajících při zapínání a vypínání.Dnes bych preferoval zapojení s LED a sériovým odporem.To jsou pořád amatérská řešení,nevyrábí někdo již hotový výrobek?
Petr Škach:
Tento problém jsem již v minulosti řešil a na několika místech již několik let funguje k plné spokojenosti. Použil jsem LED diodu a několik součástek. Vše se spolehlivě vejde do krabičky k vypínači. Jestli máte zájem, mohu poslat schema.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana