Jak signalizovat osvětlení na WC?
Jan Máchal:
<p>Sousedka si stěžuje, že často nechává rozsvíceno na WC, když místnost opustí. Poprosila mne, zda bych jí nenamontoval nějaký vypínač s kontrolkou, která svítí při zapnutém světle na WC. S lehkou myslí jsem přislíbil a teď si nějak nevím rady, rád bych jí vyhověl. Krabice pod vypínač je mělká, proto je možné jen provedení Classik a není do ní přiveden vodič N, tudíž s doutnavkou to asi nepůjde. Poradí mi někdo nějaké vhodné řešení?</p>
Georgis Fasulis:
Nutno přivést nulák k vypínači. Druhá možnost je provrtat zeď a na druhou stranu zdi záchodu paralelně k žárovce připojit nějákou krabičku se signálkou. Jinou možnost nevidím. :-)
Martin Šedivý:
Nebo osadit tlčítko a SMR modul od ELKO-EP a nastavit čas automatického vypnutí...... Moduly jsou i v bezpotenciálov ém provedení-nepotřebují nulu.
Marek Monček:
Ja uz leta pouzivam reseni s odporem 10ohm / 2 waty, k nemu paralelne LED diodu se seriovym odporem cca 50 ohm a diodou KY v plastu na 220 V. Tato kombinace je v serii se zarovkou primo ve vypinaci a LED je videt pres otvor v spodni casti kolebky vypinace s vlepenym plexisklem. Funguje mi to tak k plne spokojenosti uz cca 15 let.
Reseni s modulem SMR nebo privadenim nulaku jsou sice "cista" po strance odborne i prislusnych CSN, ale nac si doma na WC komplikovat zivot? Nekdy je nejlepsi reseni to nejprimitivnej si...
Jan Máchal:
Pane Monček,
Vaše rada mne zaujala, avšak nemohl by jste mi poslat nějaké schéma? Nevím jestli jsem popis dobře pochopil.Můj e-mail je minstrel.john@seznam.cz
(poklona)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana