Čím nahradit speciální žárovky?
Aleš Dobrovolný:
Třeba někdo dostane nápad dodávat žárovky jako speciální elektronky (tj. 100x dráž než v současnosti).
Fuk Tomáš:
Citace: Aleš Dobrovolný 12.10.2009, 18:37
Třeba někdo dostane nápad dodávat žárovky jako speciální elektronky (tj. 100x dráž než v současnosti).
Už jsem viděl v OBI obyčejné 60W žárovky (ale opravdu obyčejné) po 60 Kč ;D
Valter Mayer:
Abychom se bavili, pokud možno, k věci, zkusil jsem vyhledat konkrétní údaje z té nešťastné směrnice. (Všichni o ní mluví, o každém se předpokládá, že ji zná, ale málokdo ji i viděl).
Tohle je ta nejlepší verze, kterou jsem po ránu našel.
Fáze - Datum - Následující žárovky se již nebudou dávat do oběhu
1 - 1. září 2009 - matné žárovky a dále čiré žárovky s příkonem nad 80 W
2 - 1. září 2010 - čiré žárovky s příkonem nad 65 W
3 - 1. září 2011 - čiré žárovky s příkonem nad 45 W
4 - 1. září 2012 - čiré žárovky s příkonem nad 7 W
5 - 1. září 2013 - zvyšování nároků na kvalitu
6 - 1. září 2016 - všechny žárovky energetické třídy C
IMHO:
Pokud se bude aplikovat bod 4, jsou body 5 a 6 naprosto zbytečné. Už nebude co vylepšovat a zakazovat.
Také jsem měl dojem, že bod 4 uváděl hodnotu 15W. Tak by zrovna ty žárovky na osvětlení sporáků (mikrovlnek, digestoří, ...) nebylyu dotčeny. Takhle, abych si k nové troubě pořídil i náhradní sadu žárovek.
Také jsem zvědav, co si výrobci vymyslí jako náhrady za žárovky všeho druhu do automobilů. LED na dení svícení je hezké, ale hlavní světlo je pořád halogen. Až dojdou náhradní žárovky do starších typů vozidel, tak pojedou do šrotu :(
BTW: Klasické žárovky mám v domácnosti 4: lednice, mikrovlnka, digestoř a stolní lampička (E14, 15W) a pak plné auto :(
Aleš Dobrovolný:
P R O B O H A, kde jste zjistil, že se to týká taky aut (a to mě ani nedochází proč)
František Šohajda:
Jsou tam výjimky, jak jsem psal i třeba žárovky 100W...budou dále, a budou se prodávat....na určité zařízení..
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana