Josef Novák #3
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 02.10.2009, 01:51 » |
|
Dočetl jsem se zde v diskusi, že - standardně se jako vodič PEN používá žlutozelený vodič bez přeznačení - v případě, že se v jednom místě nachází jak vodiče PE, tak vodiče PEN, se PEN má (musí?) přeznačit modrou návlečkou.
Dále jsem vyrozuměl, že by bylo záhodno, pokud se nějaký vodič přeznačuje, provést přeznačení na obou koncích (což se ovšem možná nemusí vztahovat na tento případ).
Rád bych nastínil konkrétní instruktivní případ, který mě zajímá: Je rozvodnice s přívodem fáze+PEN. Z rozvodnice jsou vývody jak fáze+PEN, tak fáze+PE+N (nemohu vyloučit, že tato skutečnost je s něčím v rozporu, ale prostě tak to je).
Rozumím tomu správně, že v dotyčné rozvodnici by tedy podle norem nebo čeho že to měl být PEN na přívodu i PEN na těch vývodech, kde to jde jako nerozdělené PEN, přeznačen modrou návlečkou?
A pokud ano, vyplývalo by z toho, že takto přeznačené vodiče PEN mají být shodně přeznačeny i na opačném konci? Přijde mi to po pravdě řečeno absurdní, ale raději se ptám.
#112#
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #1 kdy: 02.10.2009, 07:49 » |
|
Modrá návlečka na vodiči PEN? Tak to jsem opravdu nikdy neslyšel. V každém případě je potřeba si ujasnit, co znamená označení oněch vodičů a v jakém sledu se zapojují. Vodič PEN je společný vodič pro soustavu TN-C, který slouží jako ochranný i pracovní. Tento vodič se používá ve starých elektroinstala cích a najdete ho i v rozvaděčích PL nově rekonstruovaný ch bytů, kde se zpravidla v panelákové zástavbě nechávají stávající světelné okruhy. Z přechodu soustavy TN-C na soustavu TN-S se pak tento vodič rozděluje na samostatný ochranný PE a pracovní N. Bod rozdělení musí být přizemněný. Nevidím zde jediný důvod, proč by se na zeleno/žlutý vodič měla natahovat nějaká modrá návlečka. Třeba se ale pletu a někdo z kolegů tu návlečku obhájí. Uvidíme. Já bych vycházel ze známého " zž vodič se nesmí přeznačovat"!
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #3 kdy: 02.10.2009, 08:07 » |
|
a člověk se stále učí. kolegovi Rozmahelovi, že mě pošoupl zase kousek do reality a pootevřel mi oči.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ
|
|
« Odpověď #5 kdy: 02.10.2009, 08:26 » |
|
Naprosto přesně je to uvedeno v ČSN EN 60446 čl.3.3.3 a ČSN EN 60446 ed.2 čl.5.3.3 : 3.3.3 Vodič PEN
Pokud jsou vodiče PEN izolovány, musí být značeny jedním z následujících způsobů:
zelená/žlutá po celé délce navíc s modrým označením na zakončeních, nebo
světle modrá po celé délce navíc se zeleno/žlutým označením na zakončeních.
POZNÁMKA 1 Výběr metody nebo metod, které mají být v jednotlivé zemi použity provede příslušná komise.
POZNÁMKA 2 Doplňující značení na zakončení může být vynecháno v případě systémů vedení pro distribuci elektrické energie k veřejným nebo podobným rozvodným systémům, použitým například v průmyslu, v elektrických spotřebičích, pokud jsou odpovídající požadavky zahrnuty v příslušné výrobkové normě.
POZNÁMKA 3 Značení vodičů PEM a PEL se připravuje.
BTW: Tento způsob unačení PEN jsem viděl jen párkrát. Ale když nějaký šikula provedl na jedné ochranné přípojnici značení současně obojím způsobem a k tomu ještě některé bez přeznačení, tak to tam bylo najednou barviček.... Jestli by nebyl lepší požadavek na označování popisem.
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ
|
|
« Odpověď #8 kdy: 02.10.2009, 09:34 » |
|
V jaké je to?
V ČSN 33 0165 čl.9.2. po změně Z3 : 9.2 Značení PEN vodiče Obecně platí článek 5.3.3 ČSN EN 60446 ed.2:2008.
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
|
|
|
|
Lubomír Jindra
Revizní technik E2B
|
|
« Odpověď #13 kdy: 02.10.2009, 21:02 » |
|
Mě hlavně přijde úsměvným sám tento požadavek. O tom svědčí i ten fakt, že se uvedené opatření za celou tu dobu rozhodně nevžilo a spočítal bych na prstech jedné ruky dělníka na pile,kolikrát jsem jej viděl naplněn. Nevžilo a sám jsem nedávno přemýšlel zda toto značení (PEN s modrou návlačkou) použít, když na to bude stejně každý koukat jako vrána Nicméně určitá logika v tom je, někde jsem četl (a teď nevím zda to byla přímo ČSN nebo výklad) že když vodič PEN slučuje funkci ochranného a středního vodiče, měl by být takto označen. Ovšem kdy tyto funkce neslučuje? Přijde mi to celé takové nedotažené, mě osobně by se líbilo, kdyby bylo jasně určeno, že každý vodič PEN musí mít modré označení na konci, čímž by se zabránilo záměně za vodič PE. Naprosto ideální by byl stav, kdy by výrobci kabelů takové značení zapracovali už do výroby: Ve všech kabelech 4x by měl PEN na sobě po třeba 5cm půlcentimetrov ý modrý proužek, tím by bylo značení všude jednotné
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #14 kdy: 02.10.2009, 21:31 » |
|
ČSN 33 2000-5-51 ed. 2, čl. 514.3.2: - Vodič PEN, pokud je instalován, musí být označen některým z následujících způsobů: barevnou kombinací zelená/žlutá po celé délce vodiče a navíc modrým označením na koncích - další variantu (modrý vodič se zelenožlutým označením) vylučuje národní příloha ZB.
Nechápu, co tady řešíte: S účinností od 1.9.2008 se nahrazuje norma 5-51 z dubna 2000, která do uvedeného data platí souběžně s touto normou. (redakčně - tedy mnou, poněkud zkráceno).
Podle mého to souvisí s tím, že v mnoha distribučních rozvaděčích se vyskytují přípojnice PE i PEN, třeba při rekonstrukci. Jejich záměna při normální práci může znamenat značné riziko. Omotat PENko kouskem modré pásky je činnost výrazně na straně bezpečnosti. Totéž u kabelů.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #15 kdy: 02.10.2009, 21:33 » |
|
Ovšem kdy tyto funkce neslučuje?
U spotřebiče, který ke své činnosti nepotřebuje vodič N. Asynchronní motor, například.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Lubomír Jindra
Revizní technik E2B
|
|
« Odpověď #16 kdy: 02.10.2009, 21:57 » |
|
U spotřebiče, který ke své činnosti nepotřebuje vodič N. Asynchronní motor, například.
... což ovšem není vodič PEN ale PE...princip vodiče PEN už z názvu označuje sloučení obou funkcí: Protective Earthing and Neutral conductor... krom toho průřez vodiče PEN je limitován spodní hranicí...
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #17 kdy: 03.10.2009, 09:37 » |
|
Již v roce 1992 byla v říjnu vydána ČSN 33 0165. V čl. 9,2 je vše o značení vodičů PEN uvedeno. Divení se tomu v roce 2009 mě přijde (slovy klasika) úsměvné.
To bylo tehdy zavedeno jako jakási příprava na přechod z TN-C na TN-S, ovšem praktický význam to má dnes daleko větší, než v době, kdy všechny zelenožluté vodiče byly PEN.
|
|
|
|